+ művészet & politika

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Kocsis Miklós

Kocsis Miklós

Kocsis Miklós fiatal kora ellenére kétszáz publikáció – köztük több általa írt vagy szerkesztett kötet – szerzője…

Elhunyt 39 éves korában Kocsis Miklós jogász, közgazdász, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMKI) igazgatója – tudatta az MMA hétfőn.

A Pécsi Tudományegyetem docense, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa, az MMA és az MTA köztestületi tagja vasárnap hunyt el tragikus hirtelenséggel.

Kocsis Miklós jogász diplomáját a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) kapta 2006-ban, 2013-ban okleveles közgazdász szakon szerzett diplomát. 2015-ben lett intézményvezetői megbízással egybekötve az MMA akkor alapított Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMKI) főmunkatársa, 2016-ban habilitált a PTE-n.

Kocsis Miklós a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara Alkalmazott Művészetek Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa volt, itt kutatómunkáját az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar Alkotmányjogi és Összehasonlító Közjogi Tanszékén végezte 2019-től.

A pécsi Óriás Nándor Szakkollégium alapító elnökeként, valamint több egyetem doktori iskoláinak előadójaként és a pécsi Filozófia Doktori Iskola akkreditált törzstagjaként a tudományos utánpótlás biztosításában is szerepet vállalt.

Kocsis Miklós fiatal kora ellenére kétszáz publikáció – köztük több általa írt vagy szerkesztett kötet – szerzője, félszáz hazai és nemzetközi konferencia előadója volt. Kutatási területe az alkotmányjog, kulturális jogok, tudományfilozófia, valamint az államtudomány makrogazdasági kérdései voltak. Jelentős szakmai és közéleti – így különösen országos érdekképviseleti szerv vezetésében, intézményátszervezésben, szervezetfejlesztő munkában és szakmapolitikai egyeztetések során szerzett – tapasztalatokkal rendelkezett, kulturális jogi (művészeti és oktatás jogi) és közjogi területen kiterjedt kutatói, valamint szakértői tevékenységet folytatott.

A Kodifikáció és Közigazgatás folyóirat, továbbá a Kodifikáció című lap szerkesztőbizottsági tagja, szerkesztője és a Közjogi szemle szerkesztője volt.

Az MMKI a művészet elsődlegesen társadalmi relevanciájának, valamint a művészet elméleti összefüggéseinek tudományos igényű folyamatos vizsgálatára jött létre, emellett a kutatóintézet végzi 2018-től az MMA művészeti ösztöndíjprogramjának lebonyolítását is. Mint írják, ennek az intézménynek a kiépítése és igazgatása lett Kocsis Miklós legnagyobb és számára legkedvesebb feladatvállalása.

Sokoldalú tudományos, oktatói, szakértői, illetve szakmai közéleti munkájáért, széles körű társadalomelméleti, valamint tudományszervezői tevékenységéért 2020-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top