+ Képzőművészet

Degas Orosz táncosok című rajzát ukránra cserélték

degas

A National Gallery bejelentette, hogy megváltoztatja Edgar Degas (1843-1917) francia impresszionista századfordulós munkájának címét.

Edgar Degas Orosz táncosok című rajzát Ukrán táncosokra nevezte át a londoni National Gallery – írta vasárnap a The Guardian online kiadása.

Ukrajnai emberek közösségi médiában tett felhívásai nyomán a nemzeti képtár bejelentette, hogy megváltoztatja Edgar Degas (1843-1917) francia impresszionista századfordulós munkájának címét. A pasztellkép, mely jelenleg nincs kiállítva, egy tánccsoportot ábrázol, amelynek párizsi előadása lenyűgözte az élete végén járó festőt.

A képen a kék és sárga ukrán nemzeti színek megfigyelhetők a táncosokok hajszalagjain és a kezükben tartott füzéreken.

„Évek óta folyó vita tárgya a kép címe, a szakirodalom is foglalkozott vele. Mégis a múlt hónapban, a jelenlegi helyzet miatt került igazán fókuszba a kérdés, ezért úgy éreztük, itt a megfelelő pillanat a cím megváltoztatására, hogy jobban tükrözze a mű tárgyát”

– mondta a National Gallery szóvivője.

Néhány hete a képtár oktatási osztályának egy tagja  már említette a képet, Londonban élő ukránok pedig az Instagramon hívták fel rá a figyelmet.

Az ukrajnai születésű Mariia Kashchenko, a fiatal művészeket – köztük 21 ukránt – felkaroló Art Unit alapítója és igazgatója is üdvözölte a döntést.

„Megértem, hogy az orosz művészet könnyen használható ernyőfogalom lett, de most tényleg fontos, hogy rendbe tegyük a dolgokat. Ukránként régebben megesett velem, hogy orosznak neveztek, vagy hogy az ukrán örökséget oroszként említették”

– mondta Kashchenko.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top