+ Életmód

A globalizáció 30 év után véget ér

globalizáció

„30 dicső év után véget érhet a globalizáció” az ukrajnai háború miatt is – véli az Osztrák Gazdaságkutató Intézet elnöke, Gabriel Felbermayr.

„30 dicső év után véget érhet a globalizáció” az ukrajnai háború miatt is – véli az Osztrák Gazdaságkutató Intézet elnöke, Gabriel Felbermayr, aki az Augsburger Allgemeine című lapnak adott interjút erről. Az interjúból a hamburgi Der Spiegel című hetilap idézett.

Felbermayr úgy vélekedik, hogy a jelenlegi világgazdasági rendet multilaterális rendszer váltja fel, olyan régiókkal, amelyek önálló gazdasági egységekre bomlanak. Elemzése szerint a világgazdaság földrajzi és gazdasági egységekre bomlik: a transzatlanti egységet az úgynevezett Nyugat alkotja, az Európai Unióval, az Egyesült Államokkal, az Egyesült Királysággal, de ide tartozhat Japán, Dél-Korea vagy Ausztrália is. Emellett helyezkedik el a Kína által uralt térség, az egyre befolyásosabb India, végül pedig – a Felbermayr szerint magát elszigetelni látszó – Oroszország.

„El kell temetnünk az elképzelést a globális piacról”

– fogalmaz a nemzetközileg elismert közgazdász. Mint mondja: „a 2008-2009-es pénzpiaci válság óta világos, hogy a hiperglobalizálódásnak vége”. Szerinte  „legalábbis Donald Trump (volt amerikai elnök) gazdasági háborúja, majd Oroszország (ukrajnai) inváziója óta világos, hogy a világ nyugati és keleti befolyási övezeteit nagy eséllyel újfajta vasfüggöny választja majd el”.

Felbermayr figyelmeztet arra is, hogy az ukrajnai háború máris komoly problémákat okoz a nemzetközi kereskedelemben.

A közgazdász ellenérzését fejezte ki a német politikai döntéshozatal elmúlt pár évére vonatkozóan. Szerinte „az energiaiparban és a politikában néhány ember rossz döntéseket hozott, ez függést eredményezett Oroszországtól, s ezért a politikáért pedig most az állampolgárok fizetnek meg”.

A Der Spiegel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank becsléseire hivatkozva beszámol arról is, hogy az ukrán-orosz háború következtében Ukrajna bruttó hazai termékének (GDP) nagysága 20 százalékkal, míg Oroszország gazdasága 10 százalékkal eshet vissza. Ez, az osztrák közgazdász által felvázolt gazdasági kép alapján, nem csak Oroszországra, hanem az általa befolyásolt térségre is nagy hatással lehet.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top