+ Film

Warren Beatty 85 éves lett

Warren Beatty

Warren Beatty mindig is érdekelődött a politika iránt, több demokrata párti elnökjelölt kampányát támogatta.

Ma ünnepli 85. születésnapját Warren Beatty Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer, forgatókönyvíró.

Henry Warren Beaty (a második t betűt később toldotta nevéhez) kiváló eredményeket ért el a sportban is, de végül nővére (a szintén Oscar-díjas Shirley MacLaine) példáját követve a színészet felé fordult. Első szerepeit tévésorozatokban kapta. A sármos fiatalembernek hamarosan a Broadwayn is szerepet ajánlottak, és csak 22 éves volt, amikor Tony-díjra jelölték.

Első jelentősebb filmszerepét 1961-ben kapta, az Elia Kazan rendezte Ragyogás a fűben című drámában Natalie Wood partnere lehetett. Honoráriumából a producerséggel is megpróbálkozott, így szerezte meg a híres gengszterpár, Bonnie és Clyde történetét feldolgozó forgatókönyvet. A férfi főszerepet állítólag Bob Dylannek is felajánlotta, de végül úgy döntött, saját magára osztja. A film bombasiker lett, a befektetett pénzt többszörösen visszahozta, Beattyt pedig első alkalommal jelölték Oscar-díjra.

Ezután a színészek, a rendezők, a forgatókönyvírók és a producerek között is feltűnt a neve, 1978-ban például mind a négy kategóriában Oscar-díjra jelölték az Ép testben épp, hogy élek című filmért. A szobrocskát csak 1981-ben szoríthatta magához a Vörösök című politikai dráma rendezőjeként, amelyben a főszerepet is ő alakította.

A 80-as években csak egyetlen filmet vállalt, ez az emlékezetes bukást produkáló Ishtar volt. A csorbát 1990-ben a képregénysikert feldolgozó Dick Tracyvel köszörülte ki, majd jött a gengsztervezér Bugsy Siegelről szóló Bugsy című film, amelyet tíz Oscarra jelöltek, és amelyben felesége, Annette Bening játszotta a női főszerepet.

Warren Beatty mindig is érdekelődött a politika iránt, több demokrata párti elnökjelölt kampányát támogatta, 1968-ban a meggyilkolt Robert Kennedy választási kampányának egyik arca volt. 2000-ben komolyan fontolgatta, hogy megpályázza a demokraták elnökjelöltségét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top