+ Színház

A szél kapuja átjáró az anyagi világ és a szellemi tér között

A szél kapuja

A Szél kapuja folytatja és tovább bontja a társulat két korábbi előadása, a Cseppkánon és a Raj kérdésfelvetéseit.

Fotók: Dusa Gábor, Puskel Zsolt
Keresés a weben

A SZÉL KAPUJA – Artus – Goda Gábor Társulata

 “… mert kézzelfoghatók voltak, de elérhetetlenek, mert jelen lévők voltak, de megragadhatatlanok…”

(Krasznahorkai László)

Számos kultúrában a Szél a világot és az embert mozgató erő metaforája, mely önmaga sosem látható, csak a hatását érzékeljük. Általa rezdül, mozdul meg az anyagi világ, felébred, él, pusztul és megújul.

A „Szél kapuja” maga az ember, egy átjáró az anyagi világ és a szellemi tér között. A Szél átjárja, összeköti ezeket a világokat, egyben megsemmisíti a határokat, és így mindenütt jelen van.

A Szél kapuja folytatja és tovább bontja a társulat két korábbi előadása, a Cseppkánon és a Raj kérdésfelvetéseit:

Hol keressük gondolatainkat, érzéseinket? Az agyban? A szívben? A sejtjeinkben? Egymásban? Kapcsolataink terében? Cselekedeteinkben?

Az előadás mozgásvilágát a Tai Chi Chuan, a Shen Dao Kung Fu és az ezekből építkező természetes gesztusok ötvözete adja.

Minimalista zenei kompozíciója olyan hangszerekre épül, mint a harmónium, a fúvósok, az ének vagy az emberi lélegzet, vagyis mindazon hangszerek és eszközök, melyek a levegő mozgásának, áramlásának gyöngéd vagy éppen vad erejét használják.

Az előadás tere, mely egyszerre képzőművészeti és szellemi tér – mint az Artusnál mindig – most is az egyik legmeghatározóbb alkotó elem. Ez alkalommal is több mint látvány vagy az előadást befogadó hely – a tér maga a tartalom.

“Ige a fejbe,
Fejből testbe,
Testből tettbe,
Tettből térbe,
Térből létbe, 
Jelenlétbe.”

(Goda Gábor)

Alkotó szereplők: Furulyás Dóra, Izsák Szilvia, Mayer Zita, Mózes Zoltán, Szalay Henrietta Harcművészek: Szalkó Zsuzsa, Szeghalmi Etelka Zenészek: Bartek Zsolt, Philipp György Tér: Sebestény Ferenc, Goda Gábor Zeneszerző: Philipp György Szövegek: Fodor Ákos, Goda Gábor, Krasznahorkai László, Seneca, A.A. Milne Jelmeztervező: Lőrincz Kriszta, Bodóczky Antal Kreatív technika: Papp Gábor, Hajdu Gáspár Fénytervező, alkotó munkatárs: Kocsis Gábor Alkotó munkatársak: Nagy Csilla, Nagy Eszter, Zahra Fuladvand Produkciós vezető: Hodován Margit Produkciós asszisztens: Fazekas Anna Külön köszönet: Havasi András Tai Chi Chuan és Shen Dao Kung Fu mesternek Rendező-koreográfus: Goda Gábor

Részletek

Jegyek

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top