+ Film

Ukrajna helyzetét ezekből a filmekből érthetjük meg

ukrajna

A filmválogatás célja, hogy a nézők jobban megértsék a kortárs Ukrajna helyzetét, az elmúlt évek társadalmi megmozdulásait

Verzió Filmfesztivál: 6 ukrán dokumentumfilm megnézésével lehet támogatni a most Ukrajnában dolgozó dokumentumfilmeseket

Március 21. és 31. között a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál hat ukrán dokumentumfilmet tesz elérhetővé online az előző évekből, amelyek segítenek megérteni a kortárs Ukrajnát, az elmúlt évek társadalmi megmozdulásait, valamint az ukrán-orosz kapcsolat viszontagságait. A tíz napos kölcsönzés alatt befolyt teljes összeget az Ukrajnában maradt dokumentumfilmesek munkájának támogatására fordítja a fesztivál.

A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál kiáll Ukrajna mellett. A fesztiválon korábban bemutatott hat dokumentumfilmből álló válogatással indít egy online adománygyűjtést a Docudays UA-nak, Ukrajna legnagyobb dokumentumfilm fesztiváljának, amely egyidős a Verzióval és idén márciusban tartották volna a 19. kiadásukat. Most a fesztiválszervezés helyett a Docudays UA stábja nemzetközi adományokat gyűjt és koordinál, hogy az Ukrajnában maradt dokumentumfilmesek munkáját támogassa. A filmeseket felszereléssel, technikai eszközökkel és alapszükségleteik ellátásával támogatják a közösségi adománygyűjtésből, hogy folytathassák munkájukat Kijevben és további megszállt városokban, mint Harkov vagy Mariupol. Céljuk megörökíteni a putyini agressziót, a háború eseményeit és következményeit.

A filmválogatás célja, hogy a nézők jobban megértsék a kortárs Ukrajna helyzetét, az elmúlt évek társadalmi megmozdulásait, valamint az ukrán-orosz kapcsolat dinamikáját. A Verzió hisz benne, hogy a most forgatott anyagok meghatározó képsorai lesznek a közeljövőnek és hiteles információforrásai az utókornak.

Iryna Tsilyk –  A Föld oly kék, mint egy narancs rendezője egy videóüzenetben osztotta meg a Verzióval, hogy miért tartja fontosnak a dokumentumfilmesek munkáját ezekben a percekben is:

“Az elmúlt hetek mindent megváltoztattak. Ukrajna lángba borult, Oroszország valódi népirtásba fogott Ukrajna ellen, de mi ellenállunk, és megvédjük a hazánkat. Hiszem, hogy győzni fogunk. Közben azt kérdezem magamtól, hogy mikor időszerű filmet forgatni, forgatókönyvet írni, filmeket vetíteni, és megvitatni azt, hogy háborús időkben miben áll a művészet ereje? Az elmúlt években erre kerestem a választ, mert szerintem nagyon is van ereje. Legalábbis a művészet bír valamennyi erővel, hiszen minden ember másképp reagál. Miközben vannak, akik fegyverrel a kezükben védik a hazát, addig mások történeteket mesélnek, ami szintén nagyon fontos. Mert a hallgatás is lehet egyfajta bűn.”

Az ukrán filmválogatás kölcsönzési díjaiból befolyt teljes összeget a Docudays UA-nek utalják át a szervezők, valamint a filmekért fizetett jogdíjakkal is az Ukrajnában maradt rendezőket támogatják.

Ukrán filmek a Verziótékában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top