+ Zene

Kiss Tibi jön az Aranyakkord formációval

Kiss Tibi

Eleve sokkal több dal született, mint amennyi befért a Quimbybe. A Budapest Bárba is mentek, de Kiss Tibi szólóesteket nem akartam csinálni

A Müpában kel életre Kiss Tibi és Vastag Gábor elképzelt színdarabja

A Quimby-frontember, Kiss Tibi és a kiváló gitáros-producer-hangmérnök, Vastag Gábor 2018-ban indította útjára az Aranyakkord formációt: a csapat azóta megjárta Amerikát is, május 11-én pedig Dalok a bolhapiacról címmel egy új, összművészeti előadással érkeznek a Müpába.

Amikor egy esős januári napon Soroksári úti próbatermük előterében Kiss Tibi lehuppant a kanapéra a szomszédos Sounday Stúdió alapítója, Vastag Gábor mellé, még egyikük sem sejtette, hogy ott, abban a pillanatban egy új zenekar születik.

„Az Aranyakkord nem akaratból jött létre, hanem egyszerűen csak lett és egyszer csak azt vettük észre, hogy már a hatodik koncertet adjuk New Yorkban”

– elevenítette fel a kezdeteket Gábor. Ez a könnyed spontaneitás pedig az egész projektet jól jellemzi. A két jóbarát és kolléga lényegében már tíz éve ír közösen dalokat filmzenékhez, egyéb projektekhez. Igazi zenei nagycsaládként funkcionálnak: Gábor, amellett, hogy több Quimby-lemez producereként is tevékenykedett a Varga Livius alapította A Kutya Vacsorája formációban pengeti a basszust. Egy idő után pedig csatlakozott a duóhoz a doboknál Gábor Andor „UFO”, aki mostanra állandó közreműködője lett az Aranyakkord koncerteknek, hiszen – ahogy Tibi fogalmazott – aki egyszer együtt játszott UFO-val, utána már nem annyira szeretne nélküle.

Repertoárjuk egy részét olyan dalok képezik, amelyek már egy ideje megszülettek, de végül a Quimby-lemezek helyett a képzeletbeli dalspájz polcaira kerültek. Ezeket aztán Tibi időről-időre elővette, és a már említett kanapén pengetve csiszolgatta, játszotta őket újra, Gábor pedig gyakran csatlakozott hozzá.

„Eleve sokkal több dal született, mint amennyi befért volna a Quimbybe. […] A Budapest Bárba is mentek dalok, de még így is nagyon sok volt és mivel Kiss Tibi szólóesteket nem akartam csinálni, pont jókor jött az Aranyakkord”

– foglalta össze Tibi az alkotói folyamatot. A saját közös szerzemények mellett az improvizációnak is bőven jut hely, amitől az egész kap egy kicsit tábortűzi, utcai zenélős hangulatot, ehhez pedig hozzájárul a minimalista hangszerelés is, hiszen a két gitár mellett csak ütőhangszerek szólalnak meg.

„Ezeknek a koncerteknek más az egész vibrációja, mint egy rock and roll bulinak, ahol üvöltő erősítők vannak a színpadon, teljesen máshol mozgat meg, a közönséget is máshogy inspirálja”

– mesélte Gábor.

2019-ben mindösszesen másfél nap alatt rögzítették a Dalok a bolhapiacról live session albumot, amely egy elképzelt színházi előadáshoz íródott. Most pedig ez az elképzelt színdarab a Müpa színpadán végre valósággá válik. A dalok Pál Kálmán, a Karzat Színház rendezőjének elképzelése alapján rendeződnek újra, a zenészekhez pedig a Győri Balett és a Karzat Színház művészei is csatlakoznak. Így lesz egy „szimpla” élő koncertből összművészeti színházi produkció, amely bemutatja, hogy milyen küzdelmes az utazás az emberi természet végtelen tengerén.

Aranyakkord

Dalok a bolhapiacról
2022. május 11. szerda  20.00 – 22:00
Fesztivál Színház

Kiss Tibor – gitár, ének
Vastag Gábor – gitár
Gábor Andor „UFO” – ütőhangszerek

Közreműködik (tánc):
Férfi: Sebestyén Bálint
Nő: Szalai Judit
Bukott angyalok: Árvai Péter, Szilvai Balázs

Koreográfus: Sebestyén Bálint
Dramaturg: Borsa Kata
Rendező és tervező: Pál Kálmán

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top