+ PR-cikk

Amit tudni érdemes a hisztaminszegény étrendről

hisztaminszegény

Valószínűleg ismersz és használtál is már olyan vény nélkül kapható gyógyszereket, amelyek segíthetnek enyhíteni az olyan bosszantó allergiás tüneteket, mint amilyen a tüsszögés és az orrfolyás. Azzal viszont a legtöbbünk már nincsen tisztában, hogy ezt az állapotot nem feltétlenül egy allergén, hanem a hisztamin nevű bioaktív enzim is okozhatja, amely természetesen megtalálható a szervezetben, valamint az elfogyasztott élelmiszerekben.

Az utóbbit ugyan az emberek többsége képes lebontani, de gyakran előfordul, hogy a lebontásáért felelős enzimnek csökken a működése, és a hisztamin felhalmozódik a szervezetben. Ez az állapot pedig hasonló reakciókat vált ki, mint az allergia, amelynek leküzdésére a szakértők általában alacsony hisztamintartalmú étrend követését javasolják.

A mai cikkünkben erről szeretnénk bővebben is beszélni. Továbbá szeretnénk felhívni a figyelmedet az Éléskamra finoman reform lisztkeverékeire, amelyeket nyugodt szívvel használhatsz ennek a diétának a követése során is.

Mi az alacsony hisztamintartalmú étrend?

A hisztaminszegény diéta abból áll, hogy bizonyos időre korlátozod vagy eltávolítod a magas hisztamintartalmú ételeket, majd egyesével fokozatosan visszaépíted őket az étrendedbe. Ha mindezek után olyan tünetek jelentkeznek, mint a csalánkiütés vagy a viszketés, akkor sikerrel jártál annak meghatározásában, hogy melyek azok az ételek, amelyeket a jövőben kerülnöd kell. Az alacsony hisztamintartalmú ételek mellett a diéta magában foglalja a DAO enzim működését gátló ételek és italok eltávolítását is. Szeretnénk azonban megjegyezni, hogy ezt a diétát rendkívül nehéz betartani, ezért erősen ajánljuk, hogy egy táplálkozási szakemberrel dolgozz együtt.

Fogyasztható ételek

Számtalan vita tört ki azzal kapcsolatban, hogy milyen ételek fogyaszthatóak ennek a diétának a keretein belül. Az élelmiszerek hisztamintartalma ugyanis több tényezőtől függ, többek között a pH-tól, a só- és a fehérjetartalomtól.

Néhány általános érvényű elvet azonban sikerült a szakértőknek meghatározni. Legelőször is azt, hogy kerüld az adalékanyagokat, tartósítószert és ízfokozókat tartalmazó élelmiszereket. Itt jönnek képbe a fentebb már említett Éléskamra finoman reform lisztkeverékei, amelyek 100%-ban természetesek, ráadásul gluténmentesek is. A segítségükkel készíthetsz finom házi fehér kenyeret, tésztát, palacsintát, sőt akár még péksütiket is.

Emellett fontos még, hogy semmilyen sokáig érlelt, pácolt ételt és konzervált dolgot ne egyél és igyál. Továbbá kerülnöd kell az erjesztéssel és érleléssel készült élelmiszereket, mint amilyen például a savanyú káposzta vagy a parmezán. Amennyiben mégis olyan ételt szeretnél fogyasztani, amelynek magasabb a hisztamintartalma, akkor áztasd kicsit, vagy a főzőlevét öntsd ki. Végezetül pedig kerüld azoknak az élelmiszereknek a fogyasztását, amelyek ugyan önmagukban nem tartalmaznak sok hisztamint, de a felszabadulását elősegítik, mint amilyenek például a citrusfélék is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top