+ PR-cikk

Minden, amit az egyéni védőeszközökről és a munkahelyi biztonságról tudni kell

munkaruha

A dolgozók egészségének és testi épségének védelme elengedhetetlen valamennyi munkahelyen, de különösen a veszélyeknek kitett munkakörökben. Erről törvény és előírások is rendelkeznek, amelyek betartása minden munkáltató és munkavállaló számára kötelező érvényű.

A munkáltatónak elsődlegesen a megelőző intézkedések megtétele, a veszélyek elhárítása, a munkahely megfelelő kialakítása a feladata, és amennyiben ez nem lehetséges teljes mértékben, akkor egyéni védőeszközzel kell ellátni a munkavállalókat a biztonságuk érdekében. Melyek az egyéni védőfelszerelések legfontosabb típusai, melyik mire szolgál? Cikkünkben ezt a témát járjuk körül.

Mire szolgálnak az egyéni védőeszközök?

Az Épkézláb Munkaruha webáruház egyéni védőeszköz kínálatában mindent megtalál, amire alkalmazottai vagy egyéni vállalkozóként önmaga számára szüksége van az egészség és a biztonság érdekében.

Az egyéni védőeszközök (EVE) jelentik mindazt a ruházatot és felszerelést, amelyeket arra terveztek, hogy csökkentsék a munkavállalók vegyi, biológiai és fizikai veszélyeknek való kitettségét a munkahelyeken. A munkahelyi sérülések, megbetegedések és halálesetek megelőzésének utolsó védelmi szintjeként javasoltak.

Az EVE használatának előnyei

A munkahelyi biztonságot a veszélyek felmérésével kell kezdeni, majd a kockázatok azonosítása után tervet kell kidolgozni azok csökkentésére. Az egyéni védőeszközök használata számos előnnyel jár mind a munkavállalók, mind pedig a munkáltatók számára:

  • Megelőzik a szükségtelen munkahelyi sérüléseket, baleseteket.
  • Megvédik a munkavállalókat a túlzott vegyi expozíciótól.
  • Megakadályozzák a baktériumok és fertőző betegségek terjedését.
  • Segítenek a vállalkozásoknak megfelelni a jogszabályi előírásoknak.
  • Javítják a munkavállalók termelékenységét és hatékonyságát.

Az egyéni védőeszközök típusai

Még a legszigorúbb ellenőrzések sem feltétlenül küszöbölik ki a legtöbb munkafeladathoz kapcsolódó összes kockázatot, ezért a kockázatelemzés által feltárt munkakörökben szükség lehet egyéni védőeszközökre. A munkahelyi védőfelszereléseknek számos típusa áll rendelkezésre a veszélynek való kitettségtől és a munkakörülményektől függően.

  • Arc- és szemvédelem: Eszközei a szemkárosodást, látásvesztést megelőző védőszemüvegek és az arcvédők.
  • Légzésvédelem: Ide tartoznak a teljes és félálarcok, a gázálarcok, a szelepes légzésvédő és a sebészeti maszkok, valamint az ezekhez tartozó cserélhető szűrőbetétek.
  • Fejvédelem: Védősisakok és fejvédők
  • Hallásvédelem: A hallásproblémák és hallásvesztés ellen védelmet nyújtó fülvédők és füldugók.
  • Testvédelem: A magasban történő munkavégzéshez használatos biztonsági kötelek, hevederek, zuhanásgátlók, karabinerek.

Minden esetben gondoskodjon róla, hogy a felszerelés viselése előtt a munkavállaló megfelelő képzésben részesüljön, illetve győződjön meg arról, hogy az eszközöket a megfelelő méretben és munkákra kapta, illetve viseli, azok nem hibásodtak meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top