+ Zene

Bródy János dala így zengett Wales-ben március 15.-én

bródy jános

Bródy János „Ha én rózsa volnék” című dalától zengett az Arany János híres balladájában megénekelt Montgomery városháza.

A nemzeti ünnep alkalmából szívszorító előadással üzentek magyar barátaiknak A walesi bárdokból ismert Montgomery lakói, Bródy János dalával.

Bródy János „Ha én rózsa volnék” című dalától zengett az Arany János híres balladájában megénekelt Montgomery városháza – a videóban pedig maga a polgármester is feltűnik. Az előadásról szóló felvételt a helyi Monty Folk népdal-együttes tette közzé ma reggel.

A bárdok városában gyakran csendülnek fel magyar dallamok, ugyanis a helyi közösség egy nagyszabású walesi-magyar kulturális rendezvénnyel készül elmélyíteni magyar kapcsolatait és megemlékezni Arany János munkásságáról.

A május 14-i Montgomeryi Magyar Nap egész napos programmal várja majd az odalátogatókat, a városi tanács és a Magyar Cymru nevű walesi-magyar kulturális kezdeményezés szervezésében.

A rendezvény keretében felavatásra kerül Arany János háromnyelvű emléktáblája is, amely tavaly óta tartozik a közép-walesi kisváros látnivalói közé.

„Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy generációk óta minden magyar diák találkozhat a városunk nevével”

– mesélte Jill Kibble, Montgomery polgármestere.

„Ezt Arany Jánosnak köszönhetjük, akit ezért néhány éve posztumusz Montgomery Szabad Polgára címében részesítettünk.”

„Örülünk, hogy nemsokára az ide látogató magyarokkal is megoszthatjuk a vers, valamint a magyar kultúra iránti szeretetünket. Az iskola diákjaitól a helyi vállalkozókig szinte mindenki lelkesen készül a májusi Magyar Napra – többek között népzenével, néptánccal és egy művészeti kiállítással várjuk a magyar és walesi közönséget.”

Brunner Bálint, a Magyar Cymru alapítója szerint tiszteletre méltó, hogy a magyar kultúra szeretete az 1200 lelket számláló kisváros életének fontos részévé vált – a rendezvény pedig méltó módon mutatja majd be a Wales és Magyarország közötti sokrétű kulturális kapcsolatot.

„A Montgomeryi Magyar Nappal új fejezetet nyitunk a két nemzet közötti barátság könyvében, ugyanis a 165-éves ballada történetében először találkozik majd a walesi és a magyar nagyközönség Montgomery városában.”

A montgomeryi közösség mindemellett „Magyar Kávéházzal” és iskolai foglalkozásokkal gazdagítja majd a programot, a Walesi-Magyar Kulturális Egyesület jóvoltából pedig magyar és walesi zenei előadásokkal koronázzák majd meg a különleges napot.

Magyar diákok is részt vehetnek

Mindeközben, a Montgomeryi Magyar Nap szervezői nemzetközi tanulmányi versenyt hirdettek a magyarországi és határon túli általános- és középiskolák diákjai, valamint a Nagy-Britanniában élő magyar gyerekek számára.

„Az »A walesi bárdok, újragondolva« verseny arra hívja fel a pályázó diákokat és osztályokat, hogy közelítsék meg egyedi szemszögből a ballada történetét és mondanivalóját”

– mondta Kecskés Márta, a pályázat egyik koordinátora.

„Szeretettel várjuk azon intézmények jelentkezését, amelyek diákok egyéni vagy csoportos alkotásaival szeretnének csatlakozni a nemzetközi pályázathoz.”

A nyertes pályaművek a Montgomeryi Magyar Napon, valamint a költő szülővárosában, a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeumban is kiállításra kerülnek majd.

A neves zsűri tagjai: Vincze Máté, a Liszt Intézet – Londoni Magyar Kulturális Központ – igazgatója; Gali Boglárka, az Arany János Emlékmúzeum igazgatója; Dr. Minier Márta, a Dél-Walesi Egyetem drámaprofesszora; Sue Blower, Montgomery hagyományos középkori kikiáltója; Josette Gresty, montgomeryi képzőművész; valamint az amerikai Eric Bowen, A walesi bárdok és a walesi-magyar barátság rajongója a washingtoni Seattleből.

A részletekről és a pályázás folyamatáról a Magyar Cymru honlapján értesülhetnek az érdeklődő intézmények. A beküldés határideje április 20.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top