+ Film

Ilyen még nem volt az Edinburghi Nemzetközi Fesztivál történetében

Edinburghi Nemzetközi Fesztivál

Az Edinburghi Nemzetközi Fesztivál kérésére lemondott Valerij Gergijev orosz karmester, aki Vlagyimir Putyinnal baráti kapcsolatban áll.

Először lesz nő és skót az Edinburghi Nemzetközi Fesztivál (EIF) igazgatója: Nicola Benedetti Grammy-díjas hegedűművész-zeneszerző jövőre veszi át az idén 75 éves rendezvény vezetését.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy hozzájárulhatok az Edinburghi Nemzetközi Fesztivál hosszú és gazdag történetéhez és Skócia kulturális életéhez. Ezt a fesztivált a megbékélés elvei és a politikai és kulturális törésvonalakon átívelő művészet eszméi alapján hozták létre”

– fogalmazott közleményében Benedetti.

A 34 éves hegedűművész az ír Fergus Linehant váltja az igazgatói poszton, aki 2015-ban szervezte először a rendezvényt. Linehan márciusban hozza nyilvánosságra a 75. évfordulóját ünneplő fesztivál augusztusi programját.

Hétfőn este a fesztivál szervezői bejelentették, hogy kérésükre Valerij Gergijev orosz karmester, aki Vlagyimir Putyin orosz elnökkel baráti kapcsolatban áll, lemondott a fesztivál tiszteletbeli elnöki posztjáról. Mint hozzáfűzték: Edinburgh Kijev testvérvárosa, és a város lakossága iránti együttérzésből, támogatásuk kifejezéseként hozták ezt a döntést.

2020-ban a pandémia miatt története során először csupán egy csokornyi online eseménnyel jelentkezett a fesztivál, tavaly pedig korlátozott nézőszámmal, a produkciók streamelésével tértek vissza.

Benedettinek ugyan nincs tapasztalata nagy művészeti fesztiválok vezetésében, de jelentős hírnevet szerzett művészeti oktatóként és a klasszikus zene nagyköveteként, különösen a fiatalabb zenészek és iskolák körében. 2004-ben elnyerte az Év Fiatal Zenésze díjat a BBC-től. 2017-ben megkapta a királynő zenei kitüntetését, két éve pedig megalapította a Benedetti Barokk Zenekart. Grammy-díját a Wynton Marsalis dzsessztrombitás szerzeményére írt hegedűversenyéért kapta.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök kiemelte, hogy különösen azért üdvözli Benedettit, mert ő lesz az első nő, aki valaha is betöltötte ezt a tisztséget.

„A skót kulturális élet népszerűsítésében szerzett tapasztalata felbecsülhetetlen értékű lesz a világ közönsége számára, és sok sikert kívánok neki”

– idézte a politikust a Guardian online kiadása.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top