+ Zene

Anna Netrebko, a Putyinhoz közeli szoprán visszavonul

Anna Netrebko

Anna Netrebko: „Ez nem a megfelelő idő arra, hogy fellépjek és muzsikáljak. Remélem, hogy a közönségem megérti ezt a döntést”

fotó: dario acosta

Lemondta a következő hónapokra tervezett koncertjeit kedden Anna Netrebko világhírű orosz szoprán, akit széles körben bíráltak az utóbbi napokban azért, mert nem ítélte el Oroszországot az Ukrajna elleni invázió miatt.

A Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel állónak tartott művész a férjével, Jusziv Ejvazovval szerdára a hamburgi Elbphilharmonie-ba tervezett koncertjének szervezője, a német River Concerts útján közölte:

„Alapos megfontolás után azt a rendkívül nehéz döntést hoztam, hogy egyelőre visszavonulok a koncertélettől”.

„Ez nem a megfelelő idő arra, hogy fellépjek és muzsikáljak. Remélem, hogy a közönségem megérti ezt a döntést”

– írta Anna Netrebko.

A River Concerts adatai szerint a koncertet szeptember 7-re halasztották.

Az operaénekes a Nordeutscher Rundfunk (NDR) német regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint a közlemény megjelenésével egy időben közzétett egy felvételt az Instagramon, amelyen egykori mentorával, a Müncheni Filharmonikusok vezető karmesteri tisztségéből az ukrajnai orosz invázió el nem ítélése miatt kedden azonnali hatállyal elbocsátott Valerij Gergijev orosz karmesterrel látható.

Az NDR jelentése szerint a kép alá azt írta, hogy ellenzi „ezt az értelmetlen agresszív háborút”, és felszólítja Oroszországot, hogy azonnal állítsa le. A bejegyzés kedd délután már nem volt elérhető a művész Instagram-oldalán.

Anna Netrebkót az utóbbi napokban széles körben bírálták, amiért nem ítélte el az ukrajnai inváziót. Erről február 26-án, az invázió harmadik napján Facebook-oldalán azt írta, hogy ellenzi a háborút, és azt akarja, hogy az emberek békében élhessenek.

Ugyanakkor hozzátette:

„Nem helyes arra kényszeríteni a művészeket vagy bármely más közszereplőt, hogy nyilvánosan hangot adjanak politikai véleményüknek, és elítéljék hazájukat”.

Mint írta, sok kollégájához hasonlóan nem politikai szakértő, hanem művész, és az a célja, hogy a művészet eszközeivel „a politikai határokat átlépve” egyesítse az embereket.

A dél-oroszországi Krasznodárból származó operaénekes a szentpétervári konzervatóriumban végezte zenei tanulmányait. Karrierje 22 évesen indult, amikor megnyerte a Glinka énekversenyt, és felfedezte Valerij Gergijev, aki a világ leghíresebb operaházai közé tartozó szentpétervári Mariinszkij Színházba hívta. A tengerentúlon 1995-ben, a San Franciscó-i operaházban debütált.

A művész tavaly a moszkvai Nagy-Kreml-palotában ünnepelte 50. születésnapját egy gálakoncerten, amelyen Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő Vlagyimir Putyin üdvözletét átadva kiemelte, hogy Oroszország nemzeti büszkeségei közé tartozik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top