+ Film

A cannes-i filmfesztivál is kizárja az oroszokat

cannes-i filmfestivál

A 75. cannes-i filmfesztivál nem fogad orosz delegációt, és nem szeretné, ha az orosz kormányhoz köthető hivatalos személy megjelenne.

Keresés a weben

A 75. cannes-i filmfesztivál nem kíván orosz delegációt fogadni, és nem szeretné, ha az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy megjelenne a seregszemlén, amíg az Ukrajna elleni orosz invázió folytatódik – jelentették be kedden a szervezők.

Úgy döntöttünk, hogy amíg a háború nem marad abba az ukrán népnek megfelelő feltételekkel, nem fogadunk hivatalos delegációkat Oroszországból, és nem fogadjuk el az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy jelenlétét – olvasható a világ egyik legjelentősebb fesztiváljának közleményében.

“Szeretnénk ugyanakkor üdvözölni mindazokat Oroszországban, akik vállalták annak kockázatát, hogy tiltakoznak az Ukrajna elleni agresszió és invázió ellen”

– tették hozzá a szervezők, azokhoz a művészekhez és a filmesekhez intézett üzenetükben, akik

“nem hajlandók a nevüket adni az elfogadhatatlan tettekhez, és azokhoz, akik bombázzák Ukrajnát”.

Ez az első alkalom, hogy a cannes-i filmfesztivál véleményt nyilvánít az ukrajnai orosz invázióról. A mustrát május 17. és 28. között rendezik meg a francia tengerparti városban.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az első cannes-i fesztivál elvileg 1939. szeptember 1-jén nyílt volna meg, de a Lengyelország elleni német invázió, azaz a második világháború kitörése miatt végül a seregszemle elmaradt, s két nappal később Franciaország és Nagy-Britannia hadat üzent Németországnak.

“Hűen a történelméhez, amely 1939-ben a fasiszta és náci diktatúrákkal szembeni ellenállással kezdődött, a cannes-i filmfesztivál mindig is azon művészek és a filmesek szolgálatában áll, akik felszólalnak az erőszak, a retorzió és az igazságtalanságok elítélésére, valamint a béke és a szabadság védelmében”

– írták a szervezők.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top