+ Zene

A Herbstgold fesztivál teljes programja elkészült

Herbstgold

A 2021-es HERBSTGOLD Fesztiválon összesen tizenhat koncerttel 5000 látogatót köszönthettek Kismartonban…

(c) Andreas Tischler
Keresés a weben

HERBSTGOLD – Fesztivál Kismarton 2022 zene szenvedéllyel

Szeptember 11-től 25-ig Julian Rachlin meghívására a művészvilág nagyjai érkeznek Kismartonba: a nagyközönség láthatja többek között John Malkovichot A zenekritikus című showban, Juan Diego Flórez tenort, Schiff András zongoraművészt, Valerij Gergijev karmestert a Szentpétervári Mariinszkij Színház Zenekarának élén, Dirk Stermann és Christoph Grissemann komikusokat, valamint a Carolin Pienkos és Cornelius Obonya rendezőpárost.

Julian Rachlin szenvedélyesen vágott bele a kismartoni HERBSTGOLD Fesztivál irányításába, és erről a dinamikáról tanúbizonyságot is tett az égisze alatt megrendezett első, a 2021-es fesztiválon. A hegedű- és brácsaművész, karmester és intendáns a 2022-es fesztivál mottójául nem mellesleg Haydn, a La Passione melléknévvel ellátott, 49. szimfóniájától is inspirálva, saját credoját, a szenvedélyt választotta. A hatodik fesztivál szeptember 11. és 25. között lesz Kismartonban.

Julian Rachlin a következő magyarázatot adta az általa választott mottóhoz:

„A művészetek, és így a zeneművészet területén óriási szerepe van a szenvedélynek. Passzió, entuziazmus, a zenére összpontosító élet iránti eksztázissal párosuló lelkesedés pontosan leírják saját életfilozófiámat, és remélem, hogy ez a szikra fellángol a publikum soraiban is és végigfut az egész fesztiválon.“

A művészvilág nagyjai a HERBSTGOLD Fesztiválon

Nem meglepő, hogy idén ismét nagyszerű és egyben teljesen különböző művészeket köszönthetünk először, vagy mint például Schiff András zongoraművész és karmester személyében sokadszorra a kismartoni Haydn Teremben. Többen debütálnak, így például a hollywoodi sztár John Malkovich, A zenekritikus című show-műsorával, Juan Diego Flórez tenor egy dal- és áriaesttel, Valerij Gergijev karmester és  a Szentpétervári Mariinszkij Színház Zenekara, valamint Dirk Stermann és Christoph Grissemann kabarettisták Loriot, Drámai művek című előadásukkal.

herbstgold

Kismarton

Emellett természetesen fellép a Chamber Orchestra of Europe a kismartoni Esterházy-kastély rezidens zenekarának jogán, a nagyközönség Julian Rachlint szólista, karmester és kamarazenész szerepében is láthatja, a nagyszerű Quatour Ébène és a Wigmore Hall Vonósnégyesverseny díjazottjainak köszönhetően a jelen és a jövő kitűnő vonósnégyeseit ünnepelhetjük. A korhű hangszereket megszólaltaó Barucco Ensemble-t Heinz Ferlesch vezényli. Pont a már ünnepelt sztárok és az utánpótlás, az ismert és még kevésbé ismert művészek összjátéka teremti meg a HERBSTGOLD Fesztivál különleges atmoszféráját.

Haydn öt operájának korábbi bemutatói után az idén Wolfgang Amadeus Mozart egyfelvonásos Singspieljét, a Bastien és Bastienne című komikus operáját rendezik színpadra, mégpedig nem más, mint a 2019-ben a szentmargitbányai kőfejtő Mozart A varázsfuvola operarendezésével nagy sikert aratott Carolin Pienkos és Cornelius Obonya rendezőpáros. Ez alkalommal azonban kisebb léptékek és teljes intimitás jellemzi majd a rendezést. A háromszereplős darabban egy egészen fiatal, a hírnév útjának kapujában álló társaság mutatkozik be.

„‚Pillantásodban nem tükröződik saját boldogságom‘, ez a mondat csendül fel Mozart darabjában. Talán a legborzalmasabb, ami szerető embertársainkkal történhet, ha kihűl szerelmük. A fiatal Mozart tizenkét évesen komponálja meg ezt a két fiatal ember szerelmi tévedését feldolgozó tragédiát, a Figaro házassága gyermeteg előfutárát. Bastien megcsalja Bastienne-t és a felszarvazott rettenetesen szenved. Colas varázsló azonban egy emberséges trükkel a fiatalok segítségére siet. Angelo Pollak tenor, Heinz Ferlesch karmester és a Barucco Ensemble tolmácsolásában rendezzük Haydn egykori alkotóhelyén színpadra a szerelmespár történetét.“

– nyilatkozta a Carolin Pienkos és Cornelius Obonya rendezőpáros.

Fertő-tavi Nyári Fesztivál

A kismartoni Esterházy-kastély, a HERBSTGOLD Fesztivál otthona ékszerdobozként tündököl majd a nemzetközi fesztiválok palettáján. Julian Rachlin intendánsnak ez is volt a célja, hiszen bemutatkozó nyilatkozatában kifejtette, hogy a nemzetközi zenei élet gazdagságát és sokszínűségét szeretné Kismartonban viszontlátni, akik elvarázsolják publikumukat az egyedülálló és egyben meghitt kastélyterekben. A Fesztivál már bevett tematikái továbbra is megmaradnak, így a klasszikus zenétől, az operán, a nagyzenekari koncerteken át a dalestekig, kamarazenét és zenés irodalmi estéket magukba foglaló programokig, megtetézve a Pan O’Gusto gasztronómiai fesztivál kínálatával és feltéve az i-re a pontot a jazz és a balkán-, roma- és világzenével.

herbstgold

Chamber Orchestra of Europe (c) Julia Wessely

Hans Peter Doskozil tartományi főnök elégedetten konstatálta, hogy:

„A Julian Rachlin irányításával zajló HERBSTGOLD-Fesztivál ékes bizonyítéka annak, hogy milyen fontos szerepet játszik tartományunk életében a kultúra. Az Esterházy név garancia a magas minőségű turisztikai és kulturális attrakciók terén és egyben fontos impulzus a tartomány kulturális kínálatában. A 2032-es Haydn évforduló stratégiájának kidolgozásával tovább erősítjük Burgenland tartomány pulzáló, művészeti, kulturális és fesztiválközpontként való pozicionálását, és ennek érdekében hosszú távon tervezzük együttműködésünket.”

Esterházy a tartomány kulturális ütőere

A 2021-es HERBSTGOLD Fesztiválon összesen tizenhat koncerttel 5000 látogatót köszönthettek Kismartonban, ami statisztikailag 97%-os kihasználtságot és hat teltházas eseményt jelentett. Fellépett többek között Yuja Wang, Daniel Harding, Aida Garifullina, Mischa Maisky, a Mahler Kamarazenekar, a Janoska Ensemble és a Bécsi Szimfonikusok.

„A HERBSTGOLD Fesztivál az elmúlt években megkerülhetetlenné vált a zenei programok palettáján. A gazdag és sokszínű zenei kínálat a környék lakóin túl a messzi távolból is idevonzza a vendégeket. Ezért szorgosan munkálkodunk a kastélynegyedben épülő négycsillagos szállodaprojekt befejezésén, annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű szálláslehetőséget biztosíthassunk a többnapra idelátogató vendégeink részére. A történelmi terekben rendezett klasszikus koncertektől az kastélyparkban rendezett fesztiválokon át egészen a Szentmargitbányai Operafesztiválig terjed a kulturális kínálatunk, így szinergiák sokaságát tudjuk egyesíteni a szállodaprojekt kapcsán.“

fejtette ki véleményét Dr. Ottrubay István, az Esterházy Stiftungen igazgatósági tagja.

HERBSTGOLD – Festival Kismarton:

2022. szeptember 11-25.

JEGYEK

Ticketbüro pan.event, T: +43 2682 65065, tickets@panevent.at

Program:

V., szeptember 11., 18:00 óra

Haydn Terem

Wolfgang Amadeus Mozart: Bastien és Bastienne,KV 50 félszcenírozott opera

Angello Pollak, Bastien

Carolin Pienkos és Cornelius Obonya, rendezés

Heinz Ferlesch, karmester

Barucco Ensemble

Csü., szeptember 15., 19:30 óra

Haydn Terem

Vezényel és hegedűn közreműködik, Julian Rachlin

Chamber Orchestra of Europe

Johannes Brahms: D-dúr hegedűverseny, op. 77

Joseph Haydn: 49., (f-moll), La Passione szimfónia

Ludwig van Beethoven: 7. (A-dúr) szimfónia, op. 92

P., szeptember 16., 19:30

Haydn Terem

Juan Diego Flórez ária- és dalestje

Schubert, Strauss, Rossini, Donizetti és Verdi művei

Szo., szeptember 17., 11:00 óra

Empire-terem

A Wigmore Hall Vonósnégyesverseny győzteseinek koncertje

További részletek májusban

Szo., szeptember 17., 19:30 óra

 Janoska Ensemble

Biréli Lagréne, gitár

BiréliLagréne Quartett és barátai

Tisztelgés Django Reinhardt előtt

V., szeptember 18., 11:00 óra

Haydn Terem

Zongorán közreműködik és vezényel Sir Schiff András

Chamber Orchestra of Europe

Joseph Haydn: 11. (D-dúr) zongoraverseny, Hob. XVIII:11

Bartók Béla: Divertimento Szb. 113, BB 118

Joseph Haydn: 104. (D-dúr) London szimfónia, Hob.I.: 104

V., szeptember 18., 18:00 óra

Haydn Terem

Julian Rachlin, hegedű

Valerij Gergijev, karmester

Mariinszkij Színház Zenekara

Claude Debussy: Egy faun délutánja, zenekari mű

Sergej Prokofjev: 2. (g-moll) hegedűverseny, op. 63

Ludwig van Beethoven: 6. (F-dúr, Pastorale) szimfónia, op. 68

H., szeptember 19., 19:30

Haydn Terem

Quatour Ébène,

Joseph Haydn: 4. (D-dúr) vonósnégyes, op. 20, Hob. III: 34

Leoš Janaček: 1. vonósnégyes, („Tolsztoj Kreutzer szonátája nyomán”)

Johannes Brahms: 3. (B-dúr) vonósnégyes, op 67

Sze., szeptember 21., 19:30 óra

Haydn Terem

Julian Rachlin, hegedű

Sarah McElravy, brácsa

Boris Adrianov, cselló

Johann Sebastian Bach: Goldbergvariációk, átírat vonós trióra BWV 988

Csü., szeptember 22., 19:30 óra

Haydn Terem

Dirk Stermann, próza

Christoph Grissemann, próza

Philippine Duchateau, zongora

A tojás kemény!

Loriot: Drámai művek Stermann és Grissemann előadásában

P., szeptember 23., 19:30

Haydn Terem

Janoska Ensemble

Toti Ovidiu

ROMAFEST

Traditional Gipsy Orchestra

Szo., szeptember 24., 19:30 óra

Haydn Terem

John Malkovich, próza

Julian Rachlin, hegedű

Aleksey Igudesman, hegedű

Sarah McElravy, brácsa

Boris Adrianov, cselló

Hyung-ki Joo, zongora

A zenekritikus

Prózai előadás angol nyelven, válogatás Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Schuann, Debussy, Prokofjev, Ysaye, Kancheli, Piazzolla és Igudesman műveiből

Beszélgetés hatkor

V., szeptember 25., 18:00 óra

Haydn Terem

Vezényel: Julian Rachlin

Maria Dueñas, hegedű

Orosz Nemzeti Ifjúsági Szimfonikus Zenekar

Ludwig van Beethoven: Coriolan-nyitány, op. 62

Max Bruch: 1. (g-moll) hegedűverseny, op. 26

Johannes Brahms: 1. (c-moll) szimfónia, op. 68

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top