+ Képzőművészet

Benedek György búcsúztatása

Benedek György

A január 29-én, életének 88. évében elhunyt Benedek György festőként és szobrászként is jeles, kitűnő portretista volt.

Február 21-én vesznek végső búcsút Benedek György Munkácsy Mihály-díjas festő- és szobrászművésztől, érdemes művésztől, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) néhai tagjától a budapesti Farkasréti temetőben.

A 14.30-kor kezdődő búcsúztatót az Evangélikus Egyház szertartása szerint tartják. Benedek Györgyöt az MMA saját halottjának tekinti – közölte a köztestület csütörtökön.

A január 29-én, életének 88. évében elhunyt Benedek György festőként és szobrászként is jeles, kitűnő portretista volt. Nevezetesek grafikái, freskói is, de a nyolcvanas években a festészetről a szobrászatra váltott. Köztéri művei – portré- és monumentális szobrai, szakrális domborművei – Budapest mellett az ország számos településén (például Kalocsán, Fonyódon, Derecskén, Balatonfüreden) fellelhetők.

Benedek György 1934. november 6-án született Budapesten, művészeti tanulmányait 1950-től a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban kezdte, majd 1960-ban végzett a Képzőművészeti Főiskolán, mesterei Bernáth Aurél és Kmetty János voltak.

Alkotásaival azóta folyamatosan jelen volt a magyar művészetben, első önálló kiállítását 1973-ban rendezte, majd ezután számos önálló kollekciót mutatott be. Rendszeresen jelentkezett műveivel – képeivel és szobraival – az országos kiállításokon is. Egyéni kiállításai voltak a fővárosban (Műcsarnok) és vidéken, valamint kollektív tárlatokon is szerepelt (Műcsarnok, Pécs, Prága, Párizs, Moszkva).
Munkásságát számos díjjal ismerték el: 1964 és 1967 között a fiatal művészek pályakezdését segítő Derkovits-ösztöndíjban részesült, majd 1979-ben Munkácsy-díjat, 1987-ben érdemes művész elismerést, 2006-ban Magyar Művészetért díjat kapott. 2012-ben az MMA levelező tagjává választották, majd 2013-ban a köztestület rendes tagja lett. Közgyűjtemények őrzik műveit, köztük a Magyar Nemzeti Galéria és a debreceni Déri Múzeum.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top