+ Képzőművészet

Balázs János képei igazi kuriózumok Brüsszelben

balázs jános

A vibráló színeket és archaikus formákat alkalmazó művész, Balázs János 63 évesen kezdett el festeni, alkotói korszaka 8 év volt.

Keresés a weben

A Liszt Intézet brüsszeli kulturális központja Balázs János (1905-1977) festőművész munkáin keresztül mutatja be a roma kultúrát, annak gyökereit és hagyományait – közölte Burányi Adrienne, a brüsszeli magyar kulturális központ igazgatója kedden.

Salgótarján, balázs jános

9.    Balázs János a salgótarjáni Cigánydomb előtt

Burányi Adrienne elmondta, hogy A világ a barlangom című brüsszeli kiállításon a világtól elvonulva élő, gazdag irodalmi ismeretekkel rendelkező művésznek a roma festészet és költészet alapkövét jelentő alkotásait ismerheti meg a közönség.

Felidézte, hogy a vibráló színeket és archaikus formákat alkalmazó művész egyedülálló életutat járt be, 63 évesen kezdett el festeni, alkotói korszaka 8 év volt. Ez idő alatt azonban több mint 300 festményt készített és két verseskötete jelent meg.

“A cigány mesék misztikus világát és a valóság elemeit ötvöző szürreális festmények a René Magritte belga származású festő Belgiumában, a szürrealizmus bölcsőjében igazi kuriózumnak számítanak”

– fogalmazott.

A kiállítás március 8-ig tekinthető meg, a záróeseményen a művész költészete is középpontba kerül – tette hozzá Burányi Adrienne.

“Balázs János bácsi mindig nálunk volt, apunál, mert ők lelki barátok, meg távoli rokonok is voltak. Nekem csak ez a gyerekkorom volt, mert aztán apu meghalt, mi gyerekek, pedig bekerültünk az intézetbe. Négyen voltunk testvérek. Édesanyám a bányánál dolgozott, Nagybátonyba járt három műszakba, úgyhogy egyszer, mire hazajött a munkából, már elvittek minket. Azt mondták neki, hogy azért, mert nem jártunk rendesen iskolába. De hát akkor még csak a bátyám járt iskolába!”

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top