+ PR-cikk

ÁFA-mentes lízing a magánutak csökkentésével? Lássuk a lehetőségeket!

lízing

Amikor 2022. nyarán a cégautóadó hirtelen hatalmasat növekedett, érthető módon mindenki elkezdte keresni a megoldást arra, hogy az így keletkező kiesés mértékét valamilyen módon csökkenteni lehessen.

Útnyilvántartással remek lehetőségeink vannak!

A RoadRecord útnyilvántartást segítő programjával pedig mi sem egyszerűbb ennél! Annak ellenére, hogy sokféle lehetőséget találtak a cégek arra, hogy enyhítsék a terheket, ez az opció még mindig kevésbé ismert a többinél.

Holott ezzel a módszerrel élve akár 90-100%-os lízing ÁFA-visszaigénylést is elérhetünk. Felkeltettük az érdeklődésedet, nem igaz? Tarts velünk a továbbiakban is, hogy tisztábban láss!

Lehetőségek a kiesés csökkentésére

Először nézzük meg, milyen módszereket alkalmaznak általában a cégek annak érdekében, hogy javítsanak a helyzetükön. Az egyik az, hogy szerényebb képességű gépjárműre váltanak, amit persze nem biztos, hogy a munkavállalók kitörő örömmel fogadnak. Ha pedig azt is idevesszük, hogy a jó munkaerő megtartása alapvető cél, akkor nem biztos, hogy ez a legjobb út a megoldáshoz.

A másik opció rendszerint az, hogy a gyengébb személyautó mellett – vagy jobb esetben helyett – a magánutakat mérséklik drasztikusan. Például a cégautóval nem lehet ezután hazamenni, hogy ne keletkezzenek újabb magánutak.

Ha már a magánutak csökkentése felmerült, akkor mindjárt érdemes tisztába kerülni azzal a ténnyel is, hogy amennyiben egy autót kizárólag céges utakhoz használnak, akkor útnyilvántartással akár a 100%-a is visszaigényelhetővé válik a lízing ÁFÁ-nak. Mivel ez egy arányosított lehetőség, ezért mondjuk 80%-os céges útnál ugyanez 80%-os visszaigénylést fog jelenteni.

Ha a céges utak maximum 50%-ot érnek el vagy ennél is kevesebbet, akkor az átalányadó is jó választás lehet, hiszen ebben az esetben fixen 50% lízing ÁFA-visszaigényléssel élhetünk.

Miért jó mégis az útnyilvántartás?

Konkrét példán szemléltetve azért, mert amennyiben egy bruttó 12 milliós autónál (nyílt végű lízing esetén) a munkavállaló fele-fele arányban céges és magánutakra használja az autót, akkor ez 1,2 milliós lízing ÁFA-visszaigénylést jelent. Amennyiben a magánutak mérséklésével az arány 90%-os lesz a céges utak javára, akkor már 2,3 milliós visszaigénylésről beszélhetünk.

Mindez ráadásul a RoadRecord útnyilvántartó programjának keretében, a mobiltelefonos applikációnak köszönhetően egyrészt automatizáltan, másrészt a hó végén, a véglegesítést megelőzően még szerkeszthetően, felhasználóbarát felületen keresztül megvalósítható útnyilvántartásával egyszerűen, havi 7 percnyi munkaidőt igényelve megvalósítható.

A legjobb pedig még hátravan, hiszen a beépített házi NAV-ellenőr opció révén az esetleges hibák kiszűrésre kerülnek, így még attól sem kell tartanunk, hogy egy esetleges ellenőrzés esetén bármilyen problémával szembesülhetünk. Válaszd te is az elérhető legjobb opciót!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top