+ Történelem

A Veszprémi Érsekség pincéjében elásott fegyvereket találtak

Veszprémi Érsekség

Az első világháború végének környékén ásták el a puskákat a lövedékekkel a Veszprémi Érsekség nagyszemináriumi épületének pincéjében.

fotó: Veszprémi Érsekség FB

Középkori sírok feltárásakor elásott fegyvereket és lőszereket találtak a Veszprémi Érsekség legészakibb épületének alagsorában zajló ásatáson a Magyar Nemzeti Múzeum régészei – közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede pénteken a Facebook-oldalán. A feltételezések szerint az eszközök az első világháborúból származnak.

A tűzszerész alakulat egy altisztje a helyszínen megállapította, hogy három 1893 mintájú Mannlicher karabély fém darabjai és az egykor hozzájuk tartozó 8 milliméteres karabélylőszerek kerültek elő. A hatvan darab lövedéket újságpapírba csomagolták.

A lapok elmállottak, így azokon már nem lehet összefüggő szövegrészeket olvasni. A talált fegyverek csomagolásán viszont most is jól látható Tisza István egykori miniszterelnök neve. Így azt valószínűsítik, hogy legkésőbb az első világháború végének környékén ásták el a puskákat a lövedékekkel a Veszprémi Érsekség nagyszemináriumi épületének pincéjében, vagyis több mint száz évet voltak a földben az eszközök.

Az erősen korrodált karabély maradványokat és lőszereket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították.

Egyelőre vizsgálják, hogy van-e köztük restaurálható darab.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top