+ Film

Elhunyt Monica Vitti

Monica Vitti

Monica Vitti eredetileg Maria Luisa Ceciarelli néven született, művésznevét 1954-ben vette fel. Pályáját Milánóban kezdte.

Február 2-án, kilencvenéves korában elhunyt Monica Vitti színésznő – írta az olasz Corriera Della Serára hivatkozva a HVG

A legendás színésznőt, a filmtörténet számos meghatározó alkotásának főszereplőjét, Michelangelo Antonioni múzsáját kilencvenéves korában érte a halál.

Monica Vitti eredetileg Maria Luisa Ceciarelli néven született, művésznevét 1954-ben vette fel. Pályáját Milánóban kezdte, csak néhány év múlva kapott szerződést Rómába. Huszonöt éves volt, mikor egy előadáson Michelangelo Antonioni felfigyelt rá, és meggyőzte, hogy forduljon a filmszakma felé. Hosszú magánéleti és munkakapcsolat kezdődött közöttük, melynek eredménye az olasz film számos meghatározó alkotása lett, így A Kaland, Az éjszaka, a Napfogyatkozás és a Vörös Sivatag.

Az Antonionival való szakítás után inkább komikai szerepeket vállalt, mindkét műfajhoz kiváló érzéke volt. Ennek a korszaknak kiemelkedő alkotásai a Modesty Blaise, Az erényöv és az Éjfélkor indul útjára a gyönyör. 1971-ben Jancsó Miklóssal is együtt dolgozott A pacifista című, Olaszországban forgatott filmjében, de a közös munka végül nem aratott sikert.

Kirobbanó sikert aratott viszont Mario Monicelli Lány pisztollyal című filmjében mint a szicíliai Assunta, aki hűtlen csábítója után utazik Londonba, hogy megölje a férfit. Alberto Sordi rendezése, a Szerelmem, segíts! újabb sikert hozott a színésznőnek.

Monica Vitti munkásságát számos díjjal tüntették ki, 1984-ben Ezüst Medve díjat kapott a Berlinalén, hatszor ítélték oda neki a az Olasz Filmművészeti Akadémia David di Donatello-díját.

1975-ben forgatott filmje, a Narancsos kacsasült című vígjáték teljes egészében megtekinthető magyar szinkronnal.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top