+ Zene

Kocsis Zoltán emlékére díjat és ösztöndíjat alapítanak

kocsis zoltán

A Kocsis Zoltán-díj zongora kategóriájának és kamarazene kategóriájának győztesei nettó 2-2 millió forintot kapnak.

Kocsis Zoltán-díjat és ösztöndíjat alapít fiatal muzsikusoknak a Kocsis-Hauser Alapítvány, amely április 10-ig várja a klasszikus zene területén kiemelkedő tehetségű magyarországi és határon túli magyar fiatalok jelentkezését.

A Kocsis-Hauser Alapítvány – amelyet 1989-ben Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester, zeneszerző és Hauser Adrienne zongoraművész alapított tehetséges fiatalok támogatására – 2022-ben Kocsis Zoltán-díjat és zenei tehetség ösztöndíjat alapít a művész tiszteletére és szellemi örökségének megőrzésére.

A díjpályázat koordinátorának hétfői közleménye szerint a 18 és 26 év közötti fiataloknak meghirdetett Kocsis Zoltán-díjat zongora és kamarazene kategóriában lehet elnyerni, a 14-18 éves korosztálynak szóló Kocsis Zoltán Fiatal Tehetség ösztöndíjjal pedig évente egy klasszikus hangszeren játszó fiatal díjazható.

A pályázatokat hatfős kuratórium bírálja el, a döntésről május 15-ig elektronikus úton értesítik a pályázókat. A nyertesek nevét a www.kocsis-hauser.com honlapon is közzéteszik.

A kuratórium a beküldött videók alapján választja ki a Kocsis Zoltán-díj kamarazene kategóriájának és a Kocsis Zoltán Fiatal Tehetség ösztöndíjnak a nyerteseit. A kamarazene kategóriában maximum öt főből álló formációk jelentkezését várják.

A Kocsis Zoltán-díj zongora kategóriájában a megmérettetés két fordulóból áll. Az első fordulóban a beküldött videók alapján dönti el a zsűri, hogy kiket juttatnak tovább a második, élő fordulóba, amelyre a kuratórium kötelező anyagot ír ki. A második, élő forduló meghallgatásait május 23-án és 24-én tartják a Zeneakadémián.

A kuratórium elnöke Hauser Adrienne zongoraművész, tagja Berkes Kálmán klarinétművész, karmester, a Győri Filharmonikusok művészeti vezetője; Jean-Efflam Bavouzet zongoraművész, a Royal Northern College of Music vendégprofesszora; Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója; Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester és Vigh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia rektora.

Kategóriánként egy díjat ítélnek oda. A Kocsis Zoltán-díj zongora kategóriájának és kamarazene kategóriájának győztesei nettó 2-2 millió forintot kapnak, az ösztöndíj nyertese pedig nettó 900 ezer forintot kap egy évre.

A három kategória ünnepélyes díjátadója és gálakoncertje június 12-én lesz a Zeneakadémia Solti Termében.

A pályázatról és további lehetőségekről információ kérhető a palyazat@kocsis-hauser.com e-mail címen.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top