+ Zene

Jön a Nemzeti Tárogató Intézet?

tárogató

Erdő Zoltán Nemzeti Tárogató Intézet létrehozását is kezdeményezte, amely elsősorban a hangszer népszerűsítésével és oktatásával foglalkozna.

A tárogató idén 125 éves, az évforduló miatt szeretné ezt a hungarikumnak tekintett hangszert koncertekkel, illetve iskolai előadásokkal népszerűsíteni Erdő Zoltán tárogató művész.

Erdő Zoltán vasárnap az M1 aktuális csatornán azt mondta: oktatási programtervezetet is kidolgozott, amelynek célja, hogy minél több iskolában tudja bemutatni a tárogatót, amelyet – bár világszerte ismert -, az általános iskolai énekkönyvek csak pár sorban említenek.

A művész Nemzeti Tárogató Intézet létrehozását is kezdeményezte, amely elsősorban a hangszer népszerűsítésével, illetve oktatásával foglalkozna.

Úgy fogalmazott:

„most olyan időket élünk, ahol büszkének kellene rá lenni, hogy van egy nemzeti hangszerünk, amelyet az egész világon magyar hangszerként ismernek”.

Beszélt arról is, hogy az oroszoknak a balalajka, az örményeknek pedig a duduk a nemzeti hangszerük, és ha az emberek meglátnak egy skót szoknyában játszó dudást, szintén el tudják helyezni egy képzeletbeli térképen.

A műsorban elhangzott, hogy Erdő Zoltánt Erdélyi Magyar Örökség-díjjal tüntették ki. A művész azt mondta, nagyon örült a díjnak, amelyet bátorításnak érez további munkájához.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top