+ Zene

A Zeneakadémia és az NFZ közös programja

zeneakadémia

A Zeneakadémia mesterképzésben résztvevő hallgatói így az ország egyik vezető zenekaránál szerezhetnek gyakorlatot.

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar együttműködési projektjének célja, hogy a mesterképzésben résztvevő hangszeres hallgatók az ország egyik vezető zenekarában szerezzenek zenekari gyakorlatot. A január 31-i koncerten a zeneakadémista művészjelöltek mellett egy-egy pultnál a zenekar hivatásos muzsikusai fognak játszani a Zeneakadémián.

Az elsőként hallható szimfóniát Franz von Oppersdorff gróf megrendelésére komponálta Beethoven, és az előző, Eroica-szimfóniához képest kevésbé formabontó, nem is aratott saját korában osztatlan sikert. Voltak azonban, akik meglátták benne az értéket, Berlioz például a második tételről úgy tartotta, hogy a benne megszólaló dallam olyan csodálatos, hogy nem is lehet halandó ember műve.

Rahmanyinov fiatalkori szimfóniája sem nyerte el a kritikusok tetszését (bár ebben a feltételezések szerint közrejátszhatott a zenekar felkészületlensége és a karmester, Alekszandr Glazunov állítólagos részegsége is), a szerzőt annyira megviselte a bukás, hogy nem sokkal később depresszióba esett, pszichoterápiára járt és három évig nem is komponált. A mű elveszett, miután Rahmanyinov 1917-ben elhagyta hazáját, és csak 1944-ben, a szerző halála után kezdték el az előkerült szólamanyagok alapján összeállítani a partitúrát.

2022.január 31.(hétfő) 19:30 Zeneakadémia

Ludwig van Beethoven: 4. (B-dúr) szimfónia, op. 60
Szergej Rahmanyinov: 1. (d-moll) szimfónia, op. 13
Km.: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hangszeres hallgatói
Vezényel: Kesselyák Gergely

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top