+ Képzőművészet

I-opener: empátia az ökológiai válság idején

I-opener

Az I-opener egy ingyenes, immerzív videóinstalláció, amely a környezettudatosság témája körül forog, és interakcióra inspirál.

Az I-opener egy ingyenes, immerzív videóinstalláció, amely a környezettudatosság témája körül forogva a közönség és a művészeti médium közötti interakcióra inspirálja a betekintőt. A tudomány számára nagy kihívás az ember természetre gyakorolt hatásainak, ökológiai lábnyomunknak vizsgálata, hiszen annyira sokrétű a kép. Az I-opener ezért olyan esztétikai megközelítést javasol, amelynek segítségével a résztvevők a globális ökoszisztémában betöltött szerepüket érzik, ahelyett, hogy csak tanulnának róla.

Az ökológiai tudatosság mozgalma a XX. században kezdődött és abból indul ki, hogy az emberek a Föld lakói, de nem uralkodói. Rengetegen azzal próbálják népszerűsíteni ezt a világnézetet, hogy az empátiát az úgynevezett “Természetre” irányítják, nem az emberek utánunk következő generációira. Önmagunkat szeretjük altruistaként és a környezetünk megmentőjeként felfogni, ám a felelősségtudatunk nem az utódaink felé fordul.

Az I-opener sokféle fajt vonultat fel, amelyek nagy nyertesei a mostani gondolkodásunk okozta klímaváltozásnak és az ökológiai egyensúly felborulásának. A legjobb példa talán a medúza: sajnos őiránta képtelenek vagyunk empátiával vagy akár együttérzéssel fordulni. Ezek a fajok talán elgondolkodtatnak minket azon, vajon melyek az igazi értékeink egy ilyen válságos időszakban.

Az installáció csak 4 napig (jan. 27-30) lesz látható a Turbinában (Budapest, Vajdahunyad u. 4), mielőtt a művész/alkotó Oliver Európa turnéra indul a projektjével. (Várható további helyszínek: Kassel, Berlin, Karlsruhe, France, Belgium…).

A várakozási idő elkerülése érdekében kérjük, hogy a 10 perces videóvetítéshez jelöljétek meg a látogatásotok időpontját az alábbi formon:

Doodle | I-opener

A videóinstallációs teremben meglepetés vár, ezért csak egyszer látogatható!

A videóinstalláció vetítése angol nyelven, angol felirattal történik. Az installációra az alkotók a lehető legsokszínűbb közönséget várják, így mindenkit nagy örömmel látnak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top