+ Irodalom

Szikrák II. – Mi úszik az árral?

szikrák

A Szikrák közül 1: Az emberiség története az emberré válás története. És ennek a folyamatnak még nincs vége.

Mottó: Nincs új a nap alatt. Egy újszülöttnek minden gondolat új. Egy régen születetteknek is, mert az információ-cunamiban azt is elfelejti, hogy fel kell húzni a cipzárt. Vagy lehúzni.

„Nem szabad a világot úgy itt hagynunk, ahogyan találtuk” – mondta Karinthy Frigyes. Igaza van. Nem is úgy hagyjuk itt. Rosszabb lesz.

*

Balesetmegelőzési gyerekkönyveimet nem támogatják, mióta a Zöldségkommandó című, egy diktatórikus kormány megbuktatásáról szóló könyvemet elolvasták. Több gyerek sérül meg az utakon? Lelkük rajta. Tévednek, ha azt hiszik, hogy egy kis alamizsnáért felmászom az esőcsatornán hozzájuk. Új bűn- és balesetmegelőzési könyveim ingyen letölthetőek a MEK-ről.

*

„Minden félreértés abból származik, hogy az emberek meg akarják érteni egymást.” (Remarque: A diadalív árnyékában – Ravic)

*

Csak a gyermekek és a gyermekek gyermekei léphettek az Ígéret Földjére, mint az Ótestamentumban áll.

Akik elindultak Egyiptomból, azok azért vándoroltak negyven évig a pusztában, hogy mind elhulljanak. Bűneik miatt ez volt a büntetésük. Trianon és a Holocaust után hány nemzedéknek kell „a pusztában vándorolva” meghalni, hogy majd egy nemzedék ne ezzel a teherrel éljen?

*

Egy váratlanul belobbanó, pontosnak tetsző gondolat olyan, mint egy orgazmus. Na, jó, egy átlagos orgazmus. Idős korban már jobb, mint egy orgazmus.

*

Tudod, ki időnként a legnagyobb ellenséged a diktatórikus államon kívül? Nézz a tükörbe!

*

Hetven évesen kellene egyetemre járni Míg egyetemista voltam, felét sem értettem a tanulmányaimnak. Újraolvasva a régi tankönyveimet: közhelygyűjtemény. Az egész élettel így vagyunk, azt hiszem.

*

Ha Richter Gedeon 1944 nyarán nem tudta, nem látta, hogy menekülnie kell, akkor miért csodálkoztok, hogy én még itt írogatok a Dunánál?

*

Az emberiség története az emberré válás története. És ennek a folyamatnak még nincs vége.

*

„Mindig ússzál az ár ellen, mert csak a szar úszik az árral.” Adam Michnik

*

A legnehezebb hallgatni, amikor a másik – tudatlanságból vagy megtévesztettségből – hülyeségeket beszél, de az indulatán látszik, hogy ölni vagy halni is képes lenne a mondandója védelmében.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top