+ Életmód

Nápoly történetében még soha nem fordult elő szilveszterkor

nápoly

Torinóban több mint hétszáz papírbombát találtak egy bár garázsában, ahol egy Nápoly környéki férfi forgalmazta őket.

A dél-olaszországi Nápoly történetében első alkalommal fordul elő, hogy a polgármester a járványhelyzetre hivatkozva betiltotta a hagyományos petárdázást az év utolsó éjszakáján, miközben a felmérések szerint tízből hat olasz család otthon tölti a szilvesztert az utcai ünneplések elmaradása miatt.

Gaetano Manfredi polgármester közlése szerint a tiltással meg akarják akadályozni, hogy a petárdázás esetleges sérültjei tovább növeljék a kórházak terheltségét.

Nápoly egész területén tilos a petárdázás, valamint a tűzijáték és minden más pirotechnikai eszköz használata december 31-én délután négy órától január elsején éjfélig. A rendelkezést megszegőkre 25 eurótól 500 euróig terjedő pénzbírságot szabnak ki, ezenkívül lefoglalják a petárdákat, rakéta tűzijátékokat és más pirotechnikai eszközöket.

A dél-olaszországi város szilveszteri hagyományának szerves részét képezi az óévet búcsúztató tömeges durrogtatás, amely egy napon keresztül szabadtéri tűzijátékparkká változtatja Nápolyt. Így nehezen elképzelhető, hogy a polgármesteri rendelkezés teljesen leállíthatja a rakétázást az utcákon, tereken, balkonokon és tetőteraszokon.

Szokás szerint az év utolsó napját a hatóságok a kereskedelmi engedély nélküli pirotechnikai kellékek lefoglalásával töltik: Torinóban több mint hétszáz papírbombát találtak egy bár garázsában, ahol egy Nápoly környéki férfi forgalmazta őket.

Mivel a járványintézkedések miatt az egész országban elmaradnak az utcai ünneplések, szabadtéri rendezvények és koncertek, az olaszok családi összejöveteleken, házibulikon búcsúztatják az óévet. A Confcooperative kereskedelmi szövetség felmérése szerint az olaszok közel egyharmada törölte a szilveszterre korábban tervezett utazását, tíz olaszból hat otthon szilveszterezik, és öt lakásból háromban több mint tízen lesznek, annak ellenére, hogy a korlátozások értelmében ez nem megengedett.

Az adatok szerint az év utolsó éjszakáján az ünneplésre 1,7 milliárd eurót költenek, háromszáz millióval többet, mint tavaly, de négyszáz millióval kevesebbet, mint 2019-ben. Ezt az összeget pezsgőre, proseccóra (habzóborra), lencsére és malaclábra költik.

Rómában a szilveszteri ünneplés hagyományos helyszíneit lezárják a spontán tömörülések elkerülése végett, Milánóban is elmarad a Dóm téren szokásos éjféli visszaszámlálás. Firenze polgármestere betiltotta a tűzijátékot, valamint az alkohol utcai palackos árusítását, de még szigorúbb döntést hozott Termoli első embere, aki egészen január hatodikáig elrendelte a bárok és sörözők esti hat órai zárását.

Az olasz televíziókban sugárzott zenés szilveszteri műsorok rendjét az utolsó pillanatban módosították több énekes megfertőződése miatt: mások mellett Al Bano és Gigi D’Alessio is nyilvánosságra hozta, hogy koronavírus-tesztje pozitív lett. A velencei La Fenice színház viszont korlátozott számú nézővel megtartja január elsejei koncertjét, amelyen a zenekar tagjai maszkot viselnek, a fúvósokat kivéve.

A csütörtök esti adatok szerint a több mint 60 milliós országban az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 127 ezret, amely majdnem 30 ezerrel több, mint egy nappal korábban. A járványszámok ismét Lombardiában a legmagasabbak, ahol a napi esetszám megközelítette a 40 ezret. Több mint tízezer a kórházban kezelt Covid-19 betegek száma, több mint ezerszázan vannak intenzív osztályon, 600 ezer az aktív betegek száma, és csaknem 3 millióan vannak karanténban. Az előrejelzések szerint a járvány tetőzése január közepén várható.

Várakozás előzi meg az államfő, Sergio Mattarella év végi üzenetét is, amely mintegy záróbeszédnek számít, minthogy az elnök hétéves mandátuma február 3-án jár le.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top