+ Természet

A kínai sírkamra hét koporsót őrzött

kínai

A mai kelet-kínai Csianghszi tartományban tártak fel a sírkamrát, amely 14,4 méter hosszú és 16 méter széles volt.

Egy hajdani uralkodó családtagjainak sírjaként azonosították régészek azt a sírhelyet, amelyet a mai kelet-kínai Csianghszi tartományban tártak fel – számolt be a Dajiangwang (Tacsiangvang) helyi hírportál.

Az ásatást vezető régészek beszámolója szerint a mintegy 230 négyzetméter alapterületű sírkamrában cserépedényeket, főzőüstöket és egyéb tárolásra alkalmas eszközöket, valamint babot találtak. A 16 méter hosszú és 14,4 méter széles sírhelyet 80 méter hosszú és 63 méter széles téglalapot formáló árok vette körül. A sírkamra hét, fából készült koporsót őrzött.

A sírhelyet korábban sírrablók forgatták fel, ám a régészeknek még így is több mint 2600 tárgyat – a többi közt jádekőből készült tárgyakat, fegyvereket és hangszereket – sikerült begyűjteniük az ásatás során.

Szakértők a legfontosabb leletként két, gravírozott réztőrt emeltek ki. A hajlított tőrökre vésett szövegek alapján a kutatók arra következtettek, hogy a sírhelyben eltemetett emberek a hadakozó fejedelemségek korában (i.e. 475 – i.e. 221) fennálló Jüe állam egykori királyának, Koucsiennek a leszármazottai lehettek, akik a korszak közepén élhettek.

A sírhely helyszínére először 2013-ban lettek figyelmesek a kínai régészek, az ásatás a helyszínen 2017-ben kezdődött meg. A sírhely feltárását követően a szakértők a környék további tanulmányozását tervezik a korszak behatóbb megismerése céljából.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top