+ Zene

Félicien David: Herculanum – A Vezúv által eltemetett város

Félicien David

Félicien David (1810-1876) számos operát írt, ezek közül az egyik leghíresebb az 1859-ben bemutatott, négyfelvonásos Herculanum.

Félicien David
Keresés a weben

Félicien David Herculanum című operájának magyarországi bemutatóját tartják csütörtökön a budapesti Müpában.

Félicien David

Gabrielle Philiponet, Fotó: Ribalta Luce Studio

A művet Vashegyi György vezényletével, nemzetközi hírű szólisták, Gabrielle Philiponet, Aude Extrémo, Cyrille Dubois, Alexandre Duhamel, Douglas Williams, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) közreműködésével mutatják be – közölték a Nemzeti Filharmonikusok hétfőn.

Félicien David (1810-1876) számos operát írt, ezek közül az egyik leghíresebb az 1859-ben bemutatott, négyfelvonásos Herculanum. A műből a francia romantikus korszakra és stílusra specializálódott velencei zenei központ, a Palazzetto Bru Zane 2014-ben lemezfelvételt készített. Ez keltette fel Vashegyi György érdeklődését, aki sok éve azért dolgozik, hogy a zenetörténet kallódó értékeit népszerűsítse. Így a Palazzetto Bru Zane segítségével összeállított szólistákkal, valamint a Nemzeti Filharmonikusokkal Magyarországon is bemutatják a művet.

A darab cselekményében a fenyegetőn közeledő, majd beteljesülő természeti katasztrófa a háttér, amikor időszámításunk után 79-ben a Vezúv maga alá temette Herculaneum, Pompei és Stabiae településeket.

A műben fordulatosan bontakozik ki a csábítással és cselvetéssel tűzdelt szerelmi dráma a pogány rómaiak és az új keresztény hit képviselői között. A történetben maga az álruhát öltő, majd önmagát leleplező Sátán is megjelenik.

Program:

2021. december 16. csütörtök, 19:30, Müpa

Félicien David: Herculanum – magyarországi bemutató
Km. :
Lilia – Gabrielle Philiponet
Olympia – Aude Extrémo
Hélios – Cyrille Dubois
Nicanor/Satan – Alexandre Duhamel
Magnus – Douglas Williams

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top