+ Képzőművészet

Magdalena Abakanowicz 83 gyerekfigurájáért 1 milliárdot adtak

Magdalena Abakanowicz

Magdalena Abakanowicz világhírű lengyel szobrász egyik monumentális installációját, a Bambini című szoborcsoportot árverezték.

A lengyelországi műtárgyaukciók eddigi történetében a legmagasabb, több mint egymilliárd forintnak megfelelő áron adták el Magdalena Abakanowicz világhírű lengyel szobrász egyik monumentális installációját, a Bambini című szoborcsoportot – közölte szerdán a lengyel sajtó.

A 83, kerámiából készített gyerekfigurából álló installáció 13,6 millió zlotyért (mintegy 1,1 milliárd forint) kelt el – közölte a PAP hírügynökséggel a kedd esti árverést szervező Polswiss Art aukciósház képviselője, Marta Rydzynska.

„Magdalena Abakanowicz egy újjab rekorddal döntötte meg korábbi, szintén saját csúcsát”

– kommentálta Rydzynska azt, hogy az installációért fizetett ár a legmagasabbnak számít a lengyelországi műtárgyaukciók történetében, és egyben világviszonylatban is Abakanowicz eddig legdrágábban eladott alkotásáról van szó.

A Bambini installáció 1998 és 1999 fordulóján készült, és a „legnépesebb” az Abakanowiczra jellemző, fejek és identitás nélküli, részleteiben mégis egymástól különböző figurák együtteseit ábrázoló, a tömeg témáját feldolgozó szoborcsoportok közül. Különlegessége abban is áll, hogy a művész ritkán készített gyerekszobrokat.

Az installáció a párizsi Palais-Royal Garden számára készült, első alkalommal azonban a New York-i Metropolitan Múzeum tetején mutatták be, az Abakanowicz a háztetőn című kiállításon. Ezt követően Európa és az Egyesült Államok több városában volt megtekinthető.

A 2017-ben elhunyt Abakanowicz életművében állandó motívum volt az emberi test és külvilágnak való kitettsége. A sok objektumból, figurából álló ciklusait az 1970-es évektől zsákvászonból és gyantából készítette, a 80-as évektől hagyományos szobrászati anyagokat is felhasznált, fából, kőből, fémből alkotott.

Magdalena Abakanowiczot számos nemzetközi elismerésben részesítették, művei a világ több mint 70 gyűjteményében találhatóak, a New York-i Metropolitan Múzeumon kívül többek között a párizsi Pompidou Központban, valamint Kiotóban, a Modern Művészetek Nemzeti Múzeumában is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top