+ Design

A Csepel D-450-es a Közlekedési Múzeumhoz kerül

Csepel D-450

A Csepel D-450-es jól reprezentálja egy korszak teherautóit, mivel a maga korában a leggyakrabban előforduló tehergépkocsi volt.

Egy 1968-as gyártású Csepel D-450-es teherautóval bővült a Közlekedési Múzeum gyűjteménye, a járművet már tavasszal megnézhetik a látogatók a múzeum időszaki kiállításán.

A kormány májusi határozatában 2026-ig összesen 6 milliárd 674 millió forinttal támogatja a Közlekedési Múzeum gyűjteményének restaurálását, a nemzeti kulturális műszaki és közlekedési örökség megmentését.

A forrásból a Közlekedési Múzeum több mint száz, kiemelt értékű nagyjármű és számos további műtárgy, egyebek mellett modellek, egyenruhák, térképek restaurálásával és beszerzésével újítja meg gyűjteményét. Ennek legújabb eredménye az 1968-as gyártású Csepel D-450-es teherautó – közölte a múzeum szerdán.

A Csepel D-450-es jól reprezentálja egy korszak teherautóit, mivel a maga korában a leggyakrabban előforduló tehergépkocsi volt, 1955-től az 1970-es évekig gyártották – idézi a közlemény Vitézy Dávidot, a Közlekedési Múzeum főigazgatóját.

A Közlekedési Múzeum gyűjteményében kevés teherautó található, új tehergépjármű pedig csaknem 6 évtized után kerül a múzeumhoz, ezért is fontos ez a szerzemény. E polgári változatú példány egyike a nagyon kevés megmaradt példánynak. A jármű jó állapotú, de restaurálásra szorul.

A járművet szakszerű restaurálásra viszik, amelynek befejeztével a gyűjtemény régebbről ismert darabjaival együtt mostani helyén, az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában, majd a leendő új – várhatóan 2026-ra elkészülő – Közlekedési Múzeumban tekinthetik meg a látogatók.

A történelmi háttér: 1968-75 szerkezetváltás a KGST-ben: Magyarország a buszgyártást kapta elsődleges feladatul, minden gyártókapacitást ennek kellett alárendelni. Az Ikarus nem szállított többet a Csepelnek, a Csepel megkezdte az autóbusz fenékvázak beszállítását az Ikarusnak. A Csepel fülkéit az esztergomi Labor MIM, majd a lengyel Jelcz és Star készítette.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top