+ Irodalom

Parti Nagy Lajos kapta a Bertók László Költészeti Díjat

Parti Nagy Lajos

Parti Nagy Lajos, a Jelenkor állandó szerzője és volt szerkesztője a kortárs líra kiemelkedő alakja – írja a méltatás.

foTóth

Első alkalommal osztották ki az elismerést, melyet Parti Nagy Lajos vehetett át.

A pécsi Kodály Központban 2021. december 6-án, 19 órakor kezdődött a Jelenkor folyóirat és a költő fia, Bertók Attila által alapított, egymillió forinttal járó Bertók László Költészeti Díj átadóestje.

A költő születésnapjára időzített, Bősze Ádám moderálásában zajló rendezvényen Bertók-versmegzenésítésekkel lépett fel a Szélkiáltó együttes, majd Bera Márk szavalta a költő verseit, illetve a Pannon Filharmonikusok közreműködésével hangzott el Balogh Máté Hangyák indulója című, Bertók szövegeire írt kantátája, valamint Paul Peuerl műve nyomán írt Intradája.

A műsor a díjátadóval folytatódott. Az első Bertók László Költészeti Díjat Parti Nagy Lajos kapta, akiről Ágoston Zoltán mondott laudációt, majd – Péterffy Attila polgármester beszédét követően – a Jelenkor folyóirat főszerkesztője beszélgetett a költővel, aki fel is olvasott műveiből.

Parti Nagy Lajos

foTóth

A hagyományteremtő céllal útjára indított díjat a névadó életművéhez méltó költői teljesítmény birtokosa kapja meg. Parti Nagy Lajos, a Jelenkor állandó szerzője és volt szerkesztője a kortárs líra kiemelkedő alakja. Munkássága szervesen illeszkedik a leginkább Weöres Sándor, Csorba Győző és Bertók László nevével fémjelzett 20. századi pécsi költészet történetébe. Ágoston Zoltán méltatásában kiemelte:

„Parti Nagy Lajos nyelvet teremtett, ami keveseknek sikerül (…) Verseinek játékossága, nyelvi humora, ritmikája, zeneisége, továbbá szóteremtései, formai készsége, együttesen csak rá jellemző poétikát eredményeznek, s elemi költőként állítják elénk”.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top