+ Zene

210 éve van jövője a pécsi komolyzenének

210 éves fennállását ünneplő alkotóközösség a Kodály Központban és másnap a Müpában nem áll meg egy esti ünneplésnél.

fotó: Buklik Róbert

A 2021. december 9-én épp 210 éves fennállását ünneplő alkotóközösség a Kodály Központban és másnap a Müpában nem áll meg egy esti ünneplésnél, hanem az egész évadot a múltból építkező jövőnek szenteli. A zenekar Pécs város kulturális hagyományaihoz méltón az örökségre épít, de mindig az újat keresi: a jubileumi koncerteken az alapító Lickl György egy frissen megtalált művének zenekari ősbemutatóját hallhatjuk, de megismerkedhetünk a koncertek illatát emlékül nyújtó exkluzív illatkülönlegességgel is, melyet az együttes ihletett. A december 9-i ünnepi koncert bevételével a zenekar a covid-árvákat támogatja. A jubileum évadában a zenekar PFZ NEXT címmel összművészeti programot hirdet, melynek egyik első lépéseként képzőművész hallgatók formálják inspiráló képpé a komolyzenét.

A Pannon Filharmonikusokban talán az a leginkább szerethető, hogy rácáfolnak arra a közhiedelemre, hogy a klasszikus zene „komoly, unalmas és a fiataloknak nincs köze hozzá. A 210 éves jubileumát ünneplő együttes ezúttal sem egy szokványos emlékkoncertet szervez, ugyanakkor méltó emléket állít az alapításának és a jövőbe tekint.

Az 1811. december 9-én adott alapító koncertjük emléknapján a Kodály Központban elhangzó hangversenyen első alkalommal hallható a zenekart alapító Lickl György Mexikóban felfedezett vonósnégyesének zenekari átirata, melyet Vass András karmester kutatott fel és hangszerelt meg a jubileum alkalmából.

210

Varga Gilbert, fotó: Dékány Zsolt

A Varga Gilbert által vezényelt esten a közkedvelt Muszorgszkij-Ravel Egy kiállítás képei című műve idézi fel a Kodály Központ alapító koncertjét, amely fordulópontot jelentett az együttes modernkori történetében. A zenéhez kapcsolódva ezen az esten mutatja be a zenekar a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karos hallgatóinak grafikai pályamunkáit, melynek témája a komolyzene, mint inspiráció, mint a fiatalok számára is megismerni érdemes, időtálló érték. Az 1811-es alapító koncert bevételét annakidején a muzsikus özvegyek és árvák javára ajánlották fel, melyhez méltón a zenekar idén a covid-árvák javára játszik, és várja támogatóit a koncerten.

„Az a szerencse ért, hogy nemrégen apám emlékére szervezhettünk koncertet, az ő tehetséggondozó, azaz a jövőt alakító, a jövőt építő munkássága mentén. Teljes mértékben tudok azonosulni azzal a gondolatával, hogy mindig az újra kell törekedni. Ő hitt tehát a jobb jövőben és hitt abban, hogy a jövő a fiatalságban rejlik. A mi felelősségünk pedig ezt kibontakoztatni. Minden területen, szülőként, tanárként, mesterként egyaránt. A mi szakmánkban így rajtunk múlik az, hogy kik lesznek azok a muzsikusok, akik ma még gyerekek, de tíz-tizenöt év múlva meghódítják majd a pódiumot és  megörvendeztetnek minket a zene csodás pillanataival!”

– osztotta meg gondolatait Varga Gilbert vezető karmester.

A jubileumi esteken a jelen életünkre reflektálva különleges világpremierre is készül az együttes: a világ első koncertparfümjeinek bemutatójára kerül sor. December 9-én lehet majd első alkalommal megismerkedni azzal a női és férfi egyedi parfüm-különlegességgel, melyet a saját kézműves parfümházát megalapító, Szerbiában élő magyar parfümőrrel, Bálint Csabával közösen alkotott az együttes.

210

Bálint Csaba, fotó: Dékány Zsolt

Az illat a koronavírus-járvány idején különösen erőteljesen rámutat arra, hogy az élő koncerthallgatás, a zene közösségi élménye milyen páratlan és pótolhatatlan. A parfümben benne van a hangszerek fa illata, a fémek hidege, a felmelegedő vonók gyantája, a hangversenyterem fa borításának bárkát idéző „tengeri” hangulata, egy csepp sós aroma – de egymás közelségének melege is. Az illat vágyat ébreszt arra, hogy közös élményekben forrjunk össze. A parfüm dobozának kreatívját, mely a Kodály Központ hangversenytermének belső világát idézi a zenekar Lickl-díjas grafikusa, Lakatos Kornél alkotta, és a parfüm feliratán jelenik meg elsőként a Pécsi Tudományegyetemen is oktató tipográfus képzőművész, Boskovitz Oszkár Pannon Next elnevezésű betűtípusa. A közönség Pécsett a koncertet megelőzően, 18.00 órai kezdettel egy különleges kültéri program keretében, a Kodály Központ főbejárata előtt fényekbe öltözött sátornál, melegedőknél illatolhatja meg a nemes alkalomra elkészített kreációkat. Az épület aulájában pedig lehetőségük van találkozni a parfüm készítőjével. Az első 210 férfi és 210 női parfüm megvásárlói exkluzív, sorszámozott, az illatkreátor által dedikált jubileumi parfümös doboz tulajdonosai lehetnek. Budapesti közönségünk a Müpa ajándékboltjában ismerkedhet meg a parfümökkel.

„Ha benne vagyok egy alkotói folyamatban, egészen átalakul a világ, milligrammokra, cseppekre koncentrálok, talán olyan ez, mint amikor egy grafikus egy képet a monitorján már hatalmas pixelekre bontva érzékel. Hiába anyaggal dolgozom, az eredménye döbbenetes erejű, anyagtalan minőség. Egyazon illat egészen mást idéz, jelent különböző illatélményekkel, illattapasztalatokkal rendelkező személyek számára. És itt jön a csodálatos párhuzam a zenével… sokat hallgatok parfümkészítés közben klasszikus zenét. A zene is megfoghatatlan minőség, mégis döbbenetes erővel hat, érzelmeket vált ki. Boldog vagyok, hogy most ezt a két láthatatlan erőt tudtam anyagba, azaz parfümbe ölteni.”

– mesélte Bálint Csaba parfümőr az alkotói folyamatról.

A jubileumi évtől az évek óta a stabilitásáért küzdő együttes fordulópontot is vár. Az idei évadban a bécsi Musikvereinba is meghívást kapó, rangos nemzetközi elismerésben részesülő zenekar PFZ NEXT címmel az együttműködés és együtt gondolkodás egy új dimenzióját kívánja elindítani arról, hogy kiből és hogyan lesz a következő? Hogyan lehettek 210 éven át újabb és újabb muzsikusai a zenekarnak, és újabb és újabb tagjai a közönségnek? Mi inspirálja a művészeket és mi a zene hallgatóit? Mi a pécsi zenekar jövője? Hogyan válhat a sokat bizonyított zenekar vidékiként az ország következő stratégiai nemzeti művészeti együttesévé? Az októberi bécsi felkérés mintegy beteljesít egy 210 éve megfogalmazott álmot: Johann Georg Lickl álmát arról, hogy a zene fővárosából, Bécsből érkező zeneszerző karnagyként meghatározó hatással lehet egy magyar kisváros zenei kultúrájára.

210

Bogányi Tibor Bálint Csaba, fotó: Dékány Zsolt

„Hamarosan kezdődik a koncertünk a Musikvereinban. Olyan ez, mint amikor egy álom igazzá válik. Azon ritka zenekarok közé tartozunk, akiket meghívtak!”

– fogalmazott Bogányi Tibor vezető karmester a bécsi fellépés estéjén.

A jövőről gondolkodó zenekar a Müpa testvérének számító Kodály Központot olyan bölcsőnek képzeli el, melynek jelentős edukációs, inspiráló és koprodukciós energiái vannak. A zenekar az elmúlt tíz évben, és az azt megelőző évtizedekben szerzett komolyzenei élmény-emlékekről közös digitális emlékkönyvet indít, amelyet a művészek és a közönség együtt tölthetnek meg tartalommal. Az emlékkönyv nem titkolt célja, hogy a Kodály Központ szakmai rangjának megfelelő közösségi térként működjön a következő évtizedben.

210

Horváth Zsolt, fotó: Gyarmati Csaba

„A 210 éve történt alapítással Lickl György többet teremtett egy zenekarnál. Azt a zenekultúrát és zeneszerető környezetet alapozta meg, amely Pécset hazánk második zenei fővárosává emelte: a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok, a Filharmónia Magyarország és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft rendezvényeivel jelenleg is világszínvonalú programokat látogathat a közönség, azonban sokkal több lehetőség rejlik ebben a térben, ebben a városban. De ebben hinnünk kell, épp úgy, ahogy Lickl György is hitt egy Bécshez képest eldugott kis magyar város jövőjében.”

– mondta Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top