+ Irodalom

Babiczky Tibor is elnyerte a Látó folyóirat nívódíját

Babiczky Tibor

Babiczky Tibor költő és Horváth Péter író is átveheti az idén a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat által megítélt nívódíjat.

Babiczky Tibor költő és Horváth Péter író is átveheti az idén a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat által megítélt nívódíjat, amelyet 30. alkalommal adnak át – közölte csütörtökön a folyóirat szerkesztősége.

A lap szerkesztősége a folyóiratban publikált szerzők közül válogatja ki a nívódíjra érdemes szerzőket. A Látó-nívódíjat először 1992-ben osztották ki. A díj alapítása óta csaknem 90 alkotó vehette át vers, próza, esszé és debüt kategóriában a pénzjutalommal járó elismerést. A nívódíj 2019-től az 1000 dollárral járó Jackovics-díjjal bővült, amelyet a legjobb dráma szerzőjének oszt ki a szerkesztőség.

Az idén Látó-nívódíjban részesül még Babiczky Tibor és Horváth Péter mellett az erdélyi Imre Eszter és Nagy Zalán. A Jackovics-díj idei nyertese Ioana Hogman, aki a Szeretem a Szusit című drámájával nyerte el a kitüntetést. A dráma Máthé Barbara és Stekbauer-Hanzi Réka fordításában volt olvasható a lap nyári, színházi tematikus számában.

A díjakat december 9-én adják át a marosvásárhelyi Bernády Házban. (A Dr. Bernády György Közművelődési Központ 1994. november 4-én nyitotta meg kapuit. Létrejötte a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítványnak köszönhető. A központ, népszerű nevén a Bernády Ház, rövid idő alatt a marosvásárhelyi magyarok egyik legkedveltebb, legkeresettebb közművelődési otthonává, gyülekező helyévé vált.)

A Marosvásárhelyen havonta megjelenő folyóirat 1989 decemberében indult a jelenlegi címmel az Igaz Szó helyett, amelyet 1953-ban alapítottak. A Látó fő fenntartója a Maros megyei önkormányzat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top