+ Életmód

Elhunyt Miroslav Zikmund

Miroslav Zikmund

Miroslav Zikmund a 2003-ban elhunyt Jirí Hanzelkával együtt az ötvenes évektől kezdve a világ több mint 80 országát utazta be.

Keresés a weben

Elhunyt 102 évesen Miroslav Zikmund, a világhírű cseh világjáró, akinek Jirí Hanzelkával közös útleírásai magyarul is megjelentek.

“A legendás cseh utazó, író, fotós és filmes utolsó utazására indult december 1-jén”

– jelentette be a zlini Délkelet-moráviai Múzeum. Zikmund néhány napja került kórházba Prágában, búcsúztatása városában, Zlinben lesz.

Zikmund a 2003-ban elhunyt Jirí Hanzelkával együtt az ötvenes évektől kezdve a világ több mint 80 országát utazta be. A páros kéttucatnyi útirajzot írt, amelyek jelentős része számos nyelven, köztük magyarul is megjelent és nagy sikert aratott. Továbbá több száz rádióriportot, mintegy 150 rövid- és négy egész estét betöltő útifilmet is készítettek.

A Zikmund-Hanzelka-kettős Tatra gépkocsin utazva világszerte népszerűsítette az egykori Csehszlovákiát.

1968 után mindkét utazó hosszú évekre “feketelistára” került, miután nyíltan elítélték a Varsói Szerződés hadseregeinek bevonulását a szocialista Csehszlovákiába. A szocialista rendszer 1989-es bukása után idős koruk miatt már csak néhány közös utat valósítottak meg.

Václav Havel volt cseh köztársasági elnök 1999-ben államdíjjal tüntette ki Miroslav Zikmundot és Jirí Hanzelkát. Zikmundot 2014-ben díszdoktorrá avatta a zlíni Tomás Bata Egyetem.

Magyarul megjelent útleírásaik között szerepel az Afrika az álmok világában és a valóságban (1954), A Kordillerákon át (1958), A fejvadászok földjén (1959), a Két óceán között (1960), a Fordított félhold (1962), A folyón túl van Argentína (1962), az Ezerkétéjszaka (1968), a Világrész a Himalája alatt (1971).

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top
rész elé elég egyszer beilleszteni oldalanként -->