+ Irodalom

Alice Sebold írónő bocsánatot kért a férfitől, aki nem erőszakolta meg

Alice Sebold

Alice Sebold Lucky címmel írt könyvet megerőszakolásáról, a kötet több mint egymillió példányban kelt el és elindította írói karrierjét.

Alice Sebold neves amerikai írónő bocsánatot kért attól a férfitól, akit megerőszakolásáért 1981-ben igazságtalanul börtönbüntetésre ítéltek, ám a múlt héten felmentettek – adta hírül a BBC News.

Anthony Broadwater 16 évet ült börtönben, 1998-ban szabadult, de azóta is szerepelt a szexuális bűnözők nyilvántartásában. Ügyvédei által kiadott nyilatkozatában a férfi azt írta:

„megkönnyebbült, hogy (az írónő) bocsánatot kért”.

Alice Sebold bocsánatkérésében úgy fogalmazott:

„leginkább azt sajnálom, hogy igazságtalanul megfosztották az élettől, amelyet élhetett volna, tudom, hogy semmilyen bocsánatkérés nem változtathatja meg azt, ami önnel történt, és soha nem is fogja”.

Alice Sebold Lucky címmel írt könyvet megerőszakolásáról, a kötet több mint egymillió példányban kelt el és elindította írói karrierjét.

A kötet kiadója kedden bejelentette, hogy leállnak a mű terjesztésével mindaddig, amíg azon dolgoznak az írónővel, miként lehet átírni azt.

Seboldot 18 évesen erőszakolták meg. Egy hónappal később látott egy fekete férfit az utcán, akiről azt hitte, hogy a támadója, és értesítette a rendőrséget. Broadwatert őrizetbe vették, mivel látták akkor a környéken. A rendőrségi azonosítás során Sebold ugyan nem őt, hanem egy másik férfit jelölt meg, Broadwater mégis bíróság elé került, és a tárgyaláson Sebold a támadójaként azonosította. Vallomása, valamint hajszálak elemzése alapján mondták ki bűnösnek a férfit.

Az igazságtalan ítéletre akkor derült fény, amikor a Lucky filmadaptációján dolgozó executive producerben kérdések merültek fel az esettel kapcsolatban és magánnyomozót fogadott.

„Feltűntek bizonyos dolgok, amelyek az amerikai büntetőjogi rendszerben szokatlanok voltak, különösen az, hogy Alice először más embert azonosított a támadójaként, Broadwater mégis bíróság elé került”

– mondta a BBC-nek Timothy Mucciante.

Broadwatert november 22-én mentették fel, miután az ügy újravizsgálása során arra jutottak, hogy elégtelen és mostanra hiteltelenné vált bizonyítékok alapján ítélték el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top