+ Képzőművészet

A Turner-díj nyertese egy illegális szeszeket árusító kocsma

Turner-díj

Az észak-írországi jogvédő aktivistákból álló művészcsoport a legrangosabb kortárs brit képzőművészeti díj, a Turner-díj idei kitüntetettje.

Keresés a weben

Az Array Collective nevű, észak-írországi jogvédő aktivistákból álló művészcsoport a legrangosabb kortárs brit képzőművészeti elismerés, a Turner-díj idei kitüntetettje. A zsűri döntését az angliai Coventry város székesegyházában tartott szerda esti díjkiosztó gálán jelentették be.

A 11 belfasti illetőségű alkotóművész – Sighle Bhreathnach-Cashell, Sinead Bhreathnach-Cashell, Jane Butler, Emma Campbell, Alessia Cargnelli, Mitch Conlon, Clodagh Lavelle, Grace McMurray, Stephen Millar, Laura O’Connor, Thomas Wells – által 2016-ban alakított csoport elsősorban olyan észak-írországi társadalompolitikai és emberi jogi kérdésekre összpontosítja tevékenységét, mint az abortuszhoz fűződő jog, a helyi LMBTQ-közösséget megillető jogok, a szociális jóléti juttatások elosztása és az észak-írországi társadalom mentálhigiénés állapota.

A díjnyertes alkotás egy stilizált shebeen. Az ír síbín elnevezésből angolosított nevű shebeen nem más, mint egy illegális kocsma, ahol engedély nélkül értékesítenek szeszesitalt.

Az Array Collective által felépített – a székesegyházhoz közeli Herbert művészeti galériában és múzeumban kiállított – shebeen önmagában is protestalkotás, de a művészcsoport szélesebb körű társadalompolitikai-jogi aktivitását is tükrözi: nyitott mennyezetének helyén tiltakozó transzparensek és lobogók függnek, és hasonló tartalmú, művészi kidolgozású installációk borítják a falakat is.

Alex Farquharson, a Turner-díjat gondozó Tate Britain londoni képzőművészeti galéria és múzeum igazgatója, a díj zsűrijének elnöke a díjnyertes művészcsoportról az átadási ceremónián elmondta: az Array Collective nehéz, még ma is szektariánus megosztottság szabdalta környezetben végzi tevékenységét.

Farquharson méltatása szerint a csoport ennek ellenére humort, élvezetet, örömet, reményt, a szektarianizmuson túlmutató gondolkodást vegyít nagyon fontos problémákra összpontosító munkájába.

Az 1984-ben alapított Turner-díjat most első ízben nyerték észak-írországi művészek, és ugyancsak most fordult elő először, hogy a díjesélyesek listáján egyéni művészek nem, csak művészkollektívák szerepeltek.

Az idei Turner-díjért az Array Collective mellett négy másik művészcsoport – a Black Obsidian Sound System, a Cooking Sections, a Gentle/Radical és a Project Art Works – versengett.

A Turner-díjhoz 25 ezer font (csaknem 11 millió forint) pénzdíj is jár.

Tavaly a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korlátozások miatt nem osztották ki a díjat. Ehelyett a Tate Britain tíz, a járvány miatt szorult helyzetbe került alkotóművésznek fejenként tízezer font juttatással járó ösztöndíjat alapított.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top