+ Irodalom

Élhetjük-e nyugodtan a jelenünket, ha ott a múlt?

rozán eszter

Rozán Eszter regénye két idősíkban, több nézőpontból tárul elénk. Hősei hétköznapi emberek, akik hétköznapi módon élnek.

Rozán Eszter regényének hősei tisztázatlan múltbeli problémáikkal kerülnek szembe

Rozán Eszter: Megfognám a kezed nyári éjszakán, Szülőföld Könyvkiadó, 2021, 400 oldal, kartonált kötés, ISBN: 9786156172815

Rozán Eszter regénye két idősíkban, több nézőpontból tárul elénk. Hősei hétköznapi emberek, akik hétköznapi módon élnek, ám egy valami közös bennük: életkortól függetlenül elszántan keresik az élet értelmét. Keresik a hivatásukban, a szerelemben, egy eszmében, hobbiban, vagy csak úgy mindentől függetlenül. A keresés közben azonban gyakran elveszítik önmagukat, a kitűzött nagy cél hajszolása közben nem veszik észre az élet apróbb örömeit. A múlttal sem törődnek egészen addig, amíg be nem kopogtat az ajtón.

2001 nyara, önfeledt kamaszok Balatonfüreden, akik mégsem annyira önfeledtek. A szomszédos apartmanban felbukkan Tomanek Nándor, azaz Hans, a némettanár, és a dolgok máris összekuszálódnak. Fellenberg Eszter furcsán viselkedik, a társai értetlenül szemlélik, egyedül Örvös Laci sejti a háttérben meghúzódó okokat. Mégis igaz lehet a mendemonda, hogy Hans és Fellenberg Eszter között van valami, ami több tanár-diák kapcsolatnál? Örvös Laci reménytelenül szerelmes Eszterbe, próbálja megérteni a lányt, igyekszik elfogadni akkor is, amikor a lány kezéből kicsúszik a kontrol, és hagyja, hogy minden a tanára iránti vonzalomnak rendelődjön alá.

Felnőttként útjaik újra összeérnek, Örvös Laci szeretné feltámasztani a régi érzelmeit, ám közben mindketten idősebbeké, tapasztaltabbakká váltak, a kamaszkori élmények mellé újabb fájdalmas sebeket szereztek. Eszter megfutamodik nemcsak a múltja, hanem önmaga elől is, úgy érzi képtelen felvállalni a sorsát.

A Megfognám a kezed nyári éjszakán nemcsak a múlttal való szembenézés könyve, hanem az újrakezdésé is. Örvös nagynénje, az Ausztráliában élő Lia néni hatvankilenc évesen dönt úgy, hogy otthagyja addigi életét, és belevág valami teljesen újba. A szakítás nem mindig könnyű, Lia néni mégis felvállalja, hogy megválik a férjétől, házától, kutyájától, és visszatér Magyarországra.

„Csillagok borítják az eget, a távolban bagoly huhog.
A kutyák örülnek nekem, körbeállnak, megnyalogatnak.
Elképzelem, milyen lenne most Jackie-vel. Átölelnénk
egymást, meghitt szavakat suttognánk, egyszóval boldogok lennénk.
Ki tudja, meddig élek még, vagy ha élek is egy darabig,
meddig maradok egészséges, járóképes, meddig tudok józanul gondolkodni, irányítani a dolgaimat, és mikor kezdek el szellemileg megbomlani, mert bármi lehetséges.”

A regény kerettörténete krimi, ez azonban csak a csomagolás, jóval mélyebb tartalmak, vívódások, útkeresések bontakoznak ki a nyomozás során. Megjelenik Kovács felügyelő, a Rozán-regények visszatérő nyomozója. Alkoholproblémái vannak, rémálmokkal küzd, nem találja a helyét, őt egy közelmúltbeli élmény terheli, melytől szabadulni szeretne. Kényszerpihenőre küldik, de hamar világossá válik, hogy a munkánál nem létezik jobb terápia a számára, ezért ismét nyomozni kezd.

A történetben kiemelt szerepet kap az Essence of Life nevű nemzetközi szervezet, mely elsősorban tudományos ismeretterjesztéssel foglalkozik, a klímaváltozással a középpontban. A szervezet sok tudós elmét magába szippantott, sikerült kiépítenie a magyarországi hálózatát, jelentős hírnévre tett szert az országon belül is. Megítélése kettős, az emberek vagy rajonganak érte, vagy elítélik, de mindenképpen erős érzelmeket vált ki belőlük. Az Essence of Life hatására határozza el Lia néni, hogy szakít a régi életével, Fellenberg Eszter az Essence of Life-nál keres menedéket kínzó gondolatai elől, Örvös Laci is kapcsolatba kerül az Essence-el.

A könnyed humorral fűszerezett történet szereplői végül eljutnak a nyugvóponthoz, levonják a maguk következtetéseit, az élet az újonnan megszerzett tapasztalataik ismeretében megy tovább.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top