+ Életmód

Transzneműek sterilizálása miatt bocsánatot kért Hollandia

transzneműek

Engelshoven bocsánatot kért egy korábbi törvény miatt, amely a sterilizációhoz kötötte a transzneműek nemváltásának jogi elismerését

A holland oktatási miniszter, Ingrid van Engelshoven az ügyvivő kormány nevében ismételten bocsánatot kért egy korábbi törvény miatt, amely a sterilizáció feltételéhez kötötte a transzneműek nemváltásának jogi elismerését – írta szombaton a helyi sajtó.

Hasonló bocsánatkérés történt tavaly decemberben elején, amikor Sander Dekker jogvédelemért felelős holland miniszter a sajtónak nyilatkozva elismerte: diszkriminatív volt az 1985-től 2014-ig hatályos törvény, amely szerint az érintett transzneműek nemének hivatalos elismerésére csak úgy kerülhetett sor, hogy előzőleg le kellett mondaniuk a gyermekvállalásról.

A holland sajtó szerint a szombati bocsánatkérés egy rövid ceremóniával egybekötött közösségi találkozón történt, ahol a transznemű emberek arról beszéltek, hogy a törvény milyen hatással volt az életükre.

A Transgender Collective nevű holland civil szervezet 2019-ben indított kárpótlás igénylésére irányuló pert a holland kormánnyal szemben, arra hivatkozva, hogy a törvény megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Eredetileg 20 ezer euró kártérítést követeltek minden olyan személynek, akiknek a beavatkozáson túl kellett esnie, de a holland kormány 5 ezer eurót fizetne, arra hivatkozva, hogy a szóban forgó jogszabályt csak 2008-tól tekintik jogsértésnek az EU-ban.

A civil szervezet jelenleg folytatja a tárgyalásokat a kormánnyal a kártérítések összegének emeléséről. A kárpótlás mintegy 2000 embert érinthet.

Andits Eszter jelenti Brüsszelből

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. obsitos szerint:

    A képen valami bambuti törzs ünnepel egy holland városban?????
    Hozták az idei kakaótermést?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top