+ Irodalom

Rátaláltak Ernest Shackleton és Robert Falcon hajónaplóira

Ernest Shackleton és Robert Falcon

Ernest Shackleton és Robert Falcon hajónaplóit egy meteorológiai szolgálat egy pinceraktárában találták meg…

Ernest Shackleton és Robert Falcon Scott déli-sarki kutatókhoz köthető, felbecsülhetetlen értékű leletekre, köztük hajónaplókra bukkantak az új-zélandi meteorológiai szolgálat egy pinceraktárában.

A szolgálat személyzete talált rá néhány híres Antarktisz-expedíció hajónaplóinak sorozatára, miközben arra készültek, hogy átköltöztessék a wellingtoni épületet – adta hírül a The Guardian brit napilap honlapja.

Az Aurora hajó 1916-17-es hajónaplójában feljegyezték azokat a körülményeket, amelyek Ernest Shackleton 1914-16-os Ross-szigetről induló, Antarktiszt átszelő expedíciója tagjainak megmentését jellemezték.

Rátaláltak a Scott kutatócsoportját szállító Terra Nova hajó 1910-es és 1911-es két hajónaplójára is, ez volt Scott második utazása a Déli-sark térségébe, amikor elsőként akarta elérni a Déli-sarkot.  Roald Amundsen mögött másodikként érte el a Déli-sarkot, és a visszaúton életét vesztette a Ross-selfjégen.

Találtak még leltárjegyzékeket, valamint leveleket Douglas Mawson híres ausztrál geológustól, sarkkutatótól.

Amikor Kevin Aldernek, a meteorológiai szolgálat vezetőjének egy kollégája átadta a dokumentumokat és megkérdezte, hogy valami értékeset tartalmaznak-e, Alder elképedt a Terra Nova szavak láttán.

„Senki sem tudta, hogy léteznek ezek. Régóta feledésbe merültek, valószínűleg 50 éve ugyanazon a polcon voltak”

– mondta Alder.

A dokumentumok nemcsak az időjárási körülményeket és a hajó pozícióját jegyezték fe, de megfigyeléseket is a pingvinekről, orkákról, az Erebus vulkánról és a tengeri jég állapotáról.

A feljegyzések nagyon jó állapotba maradtak fenn, mivel egy hűvös, sötét szobában hevertek.

„Szinte semmit nem koptak, Elképesztő, mivel régi tintával írták lúdtollal”

– tette hozzá Alder.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top