+ Irodalom

Zágoni Balázs regényében megtörténik a karácsonyi csoda

zágoni balázs

Zágoni Balázs olyan finoman, érzékenyen, kedves humorral és emberséggel átitatva tálalja elénk történetét, ami már önmagában is ritkaság.

Ahány ember, annyi karácsony

Zágoni Balázs: Karácsonyi kitérő, Móra Könyvkiadó, Illusztrátor: Szabó-Nyulász Melinda, Oldalszám: 120, megjelenés: 2021

Ahány ember, annyi karácsony. Vegyük például a HUBBY-díjas Zágoni Balázs új regényének átlagos, szolid jómódban élő családját. Anya, apa és három különböző életkorú gyerek. Autó is van, bár elég rozoga, de azért elvisz oda, ahová kell – igaz, az már nem biztos, hogy vissza is hoz onnan! Zágoni papírra álmodott családja szereti a karácsonyt. Illetve csak szeretné, ha nem siklana folyton félre valami.

Lássuk csak, mi a bajuk a karácsonnyal!

Bencének, a legkisebbnek látszólag semmi. Ő még reménnyel teli szívvel rajzolgatja az ajándékhozó angyalnak szánt üzenetet (mert hát írni még nem tud!), és hiszi, hogy ha sikerül tökéletesre kerekítenie a vágyott repülő hajtóművét, akkor meg is fogja azt kapni. Így aztán neki nincs is más baja a karácsonnyal, mint hogy a finom süteményekre túl sokat kell várni, előre nem szabad csenni belőlük, és olykor a nagyobb tesók eleszik előle a javát.

Emma, aki már 10 éves, ennél jóval kritikusabban szemléli a karácsonyt. Rendkívül érzékeny kislány, aki látja, hogy boldog és békés ünnepet teremteni rendkívül nehéz dolog. Bármennyit is lótnak-futnak, serénykednek, igyekeznek, mire a Szenteste eljön, csak a mégis elmaradt teendők keserű listája és a fáradtság marad, ami aztán megmérgezi a varázslatot.

Lili, a kamaszlány kifejezetten idegesítő teherként éli meg a karácsony közeledtét, ami tele van kellemetlen feladatokkal, bosszantó kavarodással és hiábavaló erőlködéssel, hogy mégis szép legyen az ünnep. Épp ezért ő magára húzza a kamaszok makacsságból, látszólagos közönyből kovácsolt páncélját, és megpróbálja valahogy átvészelni ezt a borzalmas időszakot.

Aztán itt van még apa, aki erős fogadalmat tett, hogy az idén nem úgy lesz, mint tavaly volt: igenis segíteni fog az ünnepi készülődésben, időben megveszi a fát, bele is faragja a talpba, ablakot is pucol, sőt, a házat is feldíszíti egy égősorral, hogy mindenki lássa, itt igenis boldog a karácsony. Persze, ha éppen az ünnepek előtt jut eszébe minden kliensnek, hogy sürgős munkát adjon neki, ráadásul az autó is defektet kap, a kerékcserének köszönhetően pedig apa dereka beáll, akkor bizony az ígéretnek annyi.

Mindezen őrült kavarodás közepén, mint egyre kétségbeesettebb vezérlő tábornok, anya áll. Főzni és sütni kéne, meg persze takarítani is, a frizurája sincs még rendben, a díszeket sem vette elő senki, szalad a ház, az ajándékok sincsenek becsomagolva, és akkor még a főnök is szól, hogy volna egy sürgős munka, amit az ünnepek előtt muszáj elvégezni, jaj!

Ugye mindez a legtöbb olvasónak nagyon is ismerős! Hogy lesz ebből békés és boldog karácsony? A legtöbben, ha ebben a történetben szerepelnénk, bizonyára fülünket-farkunkat eleresztve fel is adnánk a küzdelmet. De nem úgy Zágoni Balázs és az ő kedves kis könyvének családja!

Pedig valóban nagy a baj! Bence, a legkisebb többször is majdnem elveszíti csodákba vetett hitét, amit – ki gondolná?! – éppen a látszólag semmivel sem törődő kamasz nővére ad vissza neki. Miközben anya kócos frizurával lót, apa pedig fájós derékkal fut, Emmának, aki már szinte biztos benne, hogy ez a karácsony is elveszett, különös találkozásban van része egy kedves koldussal, akit akaratlanul is megbánt.

És itt kezdődik Zágoni Balázs új regényében az igazi csoda! A szerző olyan finoman, érzékenyen, kedves humorral és emberséggel átitatva tálalja elénk történetét, ami már önmagában is ritkaság. Vannak szegény emberek, akik nem tehetnek a szegénységükről, egyszerűen csak kibabrált velük az élet. Vannak koldusok, akik a családjukat próbálják a kéregetésből eltartani, mert sehol nem kapnak munkát. És vannak jómódú családok, akik a nagy rohanásban, ajándékvásárlásban, sütés-főzésben, utolsó pillanatra hagyott takarításban és fadíszítésben elfelejtik, hogy mi is a karácsony igazi üzenete.

A Zágoni Balázs által megírt család nem ilyen, de félek, hogy a valóságban kevés efféle család akad. Ebben a regényben megtörténik az igazi karácsonyi csoda. Ehhez pedig – muszáj kiemelnem! – Szabó-Nyulász Melinda rajzai szívmelengetően tökéletesek; minél tovább nézegetjük őket, annál inkább valódi karácsonyi hangulatba kerülünk.

Ha tudni szeretnék, mi a szent ünnep valódi lényege, olvassák el ezt a könyvet gyermekeikkel együtt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top