+ Képzőművészet

Két nagyszabású kiállítás, amiért érdemes Pécsre utazni!

Két nagyszabású kiállítás, amiért érdemes Pécsre utazni! A Zsolnay Negyedhez tartozó galériákban: Fiesta Gráfica, és Nemes Csaba: Alakváltás

Fieste Grafica, fotó: Tóth László

Két nagyszabású kiállítás, amiért érdemes Pécsre utazni! A Zsolnay Örökségkezelő Nkft-hez tartozó galériákban, a Széchenyi téri Pécsi Galériában, valamint a Zsolnay Negyedben lévő m21 Galériában különleges tárlatok várják a kortárs képzőművészet rajongóit, nem csak Pécsről… 180 műalkotás Latin-Amerikából a Fiesta Gráfica-n, és Nemes Csaba új, egyéni kiállítása, az Alakváltás fogadják az ideutazókat. A Covid-korszak korlátozta a mozgásterünket, különösen külföldre, de van miért utazni itthon is, ez a két pécsi kiállítás biztosan!

Fiesta Gráfica, Pécsi Galéria (Széchenyi tér)

Még soha nem mutatkozott be Magyarországon egyszerre ennyi latin-amerikai művész! A Fiesta Gráfica kiállításon, Magyarországon most először látható kilenc latin-amerikai ország – Argentína, Brazília, Kolumbia, Kuba, Ecuador, Mexikó, Paraguay, Peru, Uruguay – huszonhat grafikusművészének munkája! Az egzotikus tárlaton 180 műalkotás kapott helyet.

 

Két nagyszabású kiállítás, amiért érdemes Pécsre utazni! A Zsolnay Negyedhez tartozó galériákban

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az eredeti képgrafikák és plakátok karneválja egy távoli világ erőteljes érzelmekben gazdag színeit villantja fel. A féktelen életigenlés és az élet árnyoldalainak és végességének párhozamos együttélése, az erőteljes politikai vélemény kifejezése, a latin-amerikai életérzés és életfilozófia káprázatos színekkel tárul fel számos grafikai munkán, legyenek azok színházi vagy filmplakátok, könyvillusztrációk vagy képgrafikák.

A kiállítók között egyéni alkotók és alkotócsoportok is bemutatkoznak az országok hamisítatlan latin hangulatát is megidéző installációs térben.

A kiállítás kurátorai: Michel Bouvet, francia grafikusművész, aki közel harminc éve rendszeresen dolgozik latin-amerikai országokban kiállítóként, kurátorként, nemzetközi grafikai biennálék zsűritagjaként; valamint Daniel Lefort, Franciaország közép-amerikai, paraguayi, perui és uruguayi kulturális tanácsadója.

A kiállítás először a párizsi Latin-Amerika Házban került megrendezésre, 2019-ben. A Pécsi Galériában, a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítva, december 12-éig látogatható. December 9-én a párizsi kurátort, Michel Bouvet-t tart kurátori vezetést,

Nemes Csaba: Alakváltás – egyéni kiállítás, m21 Galéria (Zsolnay Negyed)

Nemes Csaba Alakváltás című kiállítása egy több mint harminc éve alakuló életmű áttekintése. A cím arra utal, hogy bár művészete sokféle formát, témát mutatott az elmúlt évtizedben, azok eredőjében mégis felfedezhető egy olyan érdeklődés, ami a műveket összeköti és értelmezi a néző számára is.

Két nagyszabású kiállítás, amiért érdemes Pécsre utazni! A Zsolnay Negyedhez tartozó galériákban

Több korszakot mutat be, olyanokat is, amelyek megelőzték festészeti elkötelezettségét és olyanokat is, amelyek szakaszolják munkásságát. Fotó alapú mediális műveinek karaktere a rendszerváltás utáni Magyarország világában gyökerezik, amikor egy átalakuló politikai élet, társadalom és gazdaság korszakát éltük. Ennek a korszaknak az egzisztenciális dilemmái későbbi festményein is visszatértek és témát adtak különböző sorozatainak.

A tárlat több majd száz művön keresztül egy összetett, sokrétegű tükröt tart a közel és távolabbi múlt történéseit megélt nézőnek. A festészet nyelvén utalásokkal, jelképekkel és képi kommentárokkal szól hozzá identitásunkhoz, ahhoz, hogy kik is vagyunk mi? Azért, hogy jobban, mélyebben megismerhessük azt a világot, amelyben élünk. November 28-áig látogatható az m21 Galériában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top