+ Irodalom

Cristina Peri Rossi kapta a Cervantes-díjat

Cristina Peri Rossi

Cristina Peri Rossi a Cervantes-díj történetében a hatodik nő, aki megkapta a kitüntetést, amit 45 évvel ezelőtt alapítottak.

Cristina Peri Rossi uruguayi költő és írónőnek ítélte a zsűri ebben az évben a spanyol nyelvű irodalom legjelentősebb elismerésének számító Cervantes-díjat – jelentette be a döntést Miquel Iceta kulturális miniszter szerdán Madridban.

A néhány napon belül 80-ik születésnapját ünneplő szerző 1972-ban hagyta el Montevideót, a katonai diktatúra elől menekülve. Művei hazájában 1985-ig be voltak tiltva. Számos munkájában metaforikus formában jelennek meg diktatúrában átélt élményei.

Az egyik legfontosabb spanyol nyelvű dél-amerikai szerzőnek tartják, akinek munkássága nem ismer műfaji határokat. Egyik legjobb barátja Julio Cortázar argentin író a rövid elbeszélések nagy megújítójának nevezte. Művei szorosan kapcsolódnak a szerelemhez, a vágyhoz, a szexualitáshoz.

Műveiben gyakran ír egyes szám első személyben, ahol az én prózájában legtöbbször férfi. Költészete férfi és női szemszögből egyaránt értelmezhető, illetve néha váltakoznak is a nézőpontok egy versesköteten belül, mint a Diáspora című kötetben. Néhány elbeszélésében a diktatúrában megélt tapasztalatait dolgozta fel metaforikus formában – szürreális vagy szatirikus kifejezésformákban fejezve ki magát.

Dél-Amerikát elhagyva 1972-ben először Párizsba költözött, majd Barcelonában telepedett le, azóta is ott él és alkot. Kötetei több mint húsz idegen nyelven is olvashatók. Újságíróként, valamint brazil és francia szerzők fordítójaként is elismert.

Cristina Peri Rossi a Cervantes-díj történetében a hatodik nő, aki megkapta a kitüntetést.

A 45 évvel ezelőtt alapított elismeréssel a spanyol nyelvű irodalmi örökség gazdagításához hozzájárulókat jutalmazzák. A 125 ezer euróval (41,7 millió forinttal) járó díjat tavaly Francisco Brines spanyol költő, egy évvel korábban pedig Joan Margarit katalán költő vehette át.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top