+ vallás

Az evangélikus egyház legmagasabb kitüntetéseit adták át

evangélikus egyház

A 2008 óta kiosztott elismerésekkel felszentelt lelkészek, illetve laikusok vagy intézmények munkáját jutalmazza az evangélikus egyház.

fotó: evangelikus.hu / Pete Dóra

Madocsai Miklós nyugalmazott lelkész kapta idén az Ordass Lajos-díjat és Nagy Panka diakóniai munkatárs a Prónay Sándor-díjat – közölte a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) kommunikációs szolgálata csütörtökön.

A 2008 óta kiosztott elismerésekkel felszentelt lelkészek, illetve laikusok vagy intézmények munkáját jutalmazza az evangélikus egyház.

Az indoklás szerint Madocsai Miklós igehirdetői és lelkigondozói szolgálata messze túlnyúlt a budavári gyülekezeten, ahol évtizedeken át szolgált. A lelkész akkor sem fordított hátat az egyháznak, amikor politikai okból félreállították és világi munkát kellett vállalnia.

Madocsai Miklós aktívan közreműködött a Fébé diakonisszaegyesület újjászervezésében, többnyire magánkiadásban megjelent könyveivel pedig sokakhoz juttatta és juttatja el az evangéliumot és a kultúra szeretetét.

Fabiny Tamás, az evangélikus egyház elnök-püspöke laudációjában azt emelte ki, hogy a díjazott egyaránt meg tudta szólítani az egyszerű, akár iskolázatlan embereket és az akadémikusokat, és ugyanúgy szót értett a fiatalokkal, mint az idősekkel.

A laikusoknak adható Prónay-díjat Nagy Panka bölcsész, diakóniai munkatárs vehette át, aki rászorulók, szegények, állami gondozottak és romák közt végzi munkáját.

A díjazott évek óta együttműködik az MEE országos irodájának diakóniai, illetve nevelési és oktatási osztályával, az elmúlt években pedig modellértékű projektet indított el a pilisi romák felzárkóztatására és integrációjára, melynek fontos eleme a BIZSU közösségi tér megvalósítása és működtetése – írták.

Nagy Panka sokrétű, több évtizedes múltra visszatekintő munkájának része a mozgássérült-táborokban, gyermekotthonokban, javítóintézetekben vállalt önkéntes szolgálat. A laudáció szerint a díjazott

„nem engedi szem elől az emberi sorsokat csak azért, mert vége a tábornak vagy a projektnek, ő biztos ponttá válik sokaknak, akikről mások már rég lemondtak.”

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top