+ Természet

Agyonlőttek egy vörösnyakú ludat a Hortobágyon

vörösnyakú ludat

November 5-én találták meg az elpusztult vörösnyakú ludat, amelyről a vizsgálatok során kiderült, hogy testében ólomsörét volt.

Világszerte veszélyeztetett vörösnyakú ludat lőttek le a Hortobágyon – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A Hortobágyi Nemzeti Park területén november 5-én találták meg az elpusztult vörösnyakú ludat, amelyről a vizsgálatok során kiderült, hogy testében ólomsörét volt. A vörösnyakú lúd a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a sérülékeny besorolású fajok közé tartozik, világállománya csökkenő, mindössze 18-19 ezer pár.

A faj átvonuló- és telelőterülete részben a klímaváltozás következtében fokozatosan nyugatra tolódik, így Magyarország szerepe és felelőssége is jelentősen nő a nemzetközi védelem terén. A vörösnyakú lúd állományának magyarországi súlypontja a Tiszántúlon található, így ezeken a területeken kiemelt szerepe van a vadászati korlátozásnak, hiszen a fokozottan védett lúdfaj szinte minden alkalommal a vadászható nagy lilik csapataihoz társul, sok esetben pedig a védett területeken kívül táplálkozik.

A vadászati szabályozás az idei évig figyelembe vette a természetvédelmi elvárást, hiszen a tiszántúli megyékben a vadlúdvadászat az országos vadászati idényhez képest szűkített időintervallumban, december 1. és január 31. között volt lehetséges. Ez megváltozott, az egész ország területén egységesen október 1-től lehetséges a vadlúdvadászat.

Publikált kutatások alapján a vörösnyakú lúd október végén érkezik a térségbe, a vonulási csúcs általában novemberben észlelhető, decemberben pedig jelentősen csökken az állományuk, ezért különösen fontos a faj szempontjából kiemelt területeken a vadászati korlátozás fenntartása.

Annak érdekében, hogy ez az eset a jövőben ne ismétlődhessen meg, az MME azt kéri többek között az Agrárminisztériumtól, hogy szüntessék be a vadlúdvadászatot az érintett Natura 2000 különleges madárvédelmi területeken; készítsék el a vörösnyakú lúd fajmegőrzési tervét; valamint indítsák be a közös, vadászati, mezőgazdasági és természetvédelmi szakmai programot az illegális lelövések megelőzése érdekében.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

 1. Gyzoltan szerint:

  Faültető, természetes híve vagyok a természetnek.., de!
  De, elgondolkodtató, hogy mire figyelünk, fókuszálunk…
  Ma fontosabb egy lúd, egy kutya, egy macska, mint a családunk!
  Eltűrjük, hogy terroristák, tudati terroristák, emberellenes pribékek, hordákban támadják családjainkat, közösségünket, társadalmainkat, nemzeteinket, az helyett, hogy a természetvédelem nevében, a természetesség védelmében, ezeket az internacionalista, keresztényellenes bűnözőket a természetes helyükre, a rács mögé juttatnánk…
  Az Európát sújtó keresztényellenes zsidó bolsevizmus térnyerése megállíthatatlan lenne?
  Ordas eszmék, lélekgyilkos ideák, ideológiák, a totális fertő, az ártatlanság látszata, a Jákob-báránybőr alatt…
  -és tradicionális emberiségellenesség…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top