+ Zene

Folytatódik az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramja

eötvös péter alapítvány

A program vezető professzora Eötvös Péter (zeneszerző, karmester) és Vajda Gergely (zeneszerző, karmester).

Az Eötvös Péter Alapítvány további három évre nyert támogatást nemzetközi mentorprogramja folytatására, egészen 2023-ig. A jövő évben egy fiatal karmester, Nicoló Forón és egy fiatal zeneszerző Jonsung OH kezdheti meg a munkát a programban.

A program vezető professzora Eötvös Péter (zeneszerző, karmester) és Vajda Gergely (zeneszerző, karmester). 2018-ban Alessandro Solbiati, Kathinka Pasveer, Johannes Schöllhorn, Cathy Milliken és Camilla Hoitenga foglalkozott a fiatal karmesterekkel, zeneszerzőkkel, 2019-ben Heinz Holliger, Kaija Saariaho és Hanspeter Kyburz is dolgozott a mentorált fiatal tehetségekkel a mesterkurzusokon. 2020-ban a járvány miatt egy rövidebb programot sikerült megvalósítani: Fabián Panisello tanított februárban, míg októberben George Benjamin online tartott mesterkurzust. 2021-re különleges mesterkurzust tervezett az alapítvány és a Budapest Music Center Kurtág György közreműködésével, melyet 2021 februárjában a járvány által behatárolt keretek között, de sikerült megvalósítani. A Magnus Lindberggel és az Ars Nova Ensemble közreműködésével tervezett programot 2022 januárjára kellett halasztani, de 2021 októberében Georges Aperghis szerencsére el tudott jönni Budapestre, hogy tanítsa a fiatalokat.

A programban való részvételt az Art Mentor Foundation Lucerne támogatja. A mentorált hallgatók évente két budapesti és egy európai mesterkurzuson tanulhatnak és mutatkozhatnak be az alapítvány szervezésében, ezen kívül egyéni konzultációkon vesznek részt zenei managerekkel, zenekarvezetőkkel, fesztiváligazgatókkal, kommunikációs szakemberekkel, valamint lehetőségük nyilik nagy koncerttermek, operaházak látogatására és személyes kapcsolatok kialakítására is.

A 2018-as évben Toby Thatcher (Ausztrália / UK) és Su-Han Yang (Taiwan) karmesterek, valamint Alex Nante (Argentína-Olaszország) és Aaron Holloway-Nahum (USA) zeneszerzők kezdhették el a programot, akik a CAFé Budapest keretében megrendezett koncerttel zárták mentori évüket. Alex Nante megeleptés-kompozícióval is köszöntötte Eötvös Pétert a koncert szünetében.

2019-re Donghoon Shin (Dél-Korea) és Mikel Urquiza (Spanyolország) zeneszerzőket és Rémi Durupt (Franciaország) és Boon Hua Lien (Szingapúr) karmestereket választották ki a professzorok. 2020-ban Leonardo Marino és Hankyeol Yoon zeneszerzőként valamint Joanna Slusaczyk és Holly Hyun Choe karmesterként kapott lehetőséget a programban való részvételre.

A 2021-es meghallgatás ZOOM-on keresztül zajlott: több mint 100 jelentkezőből tíz-tíz karmestert és zeneszerzőt hallgattak meg a professzorok online is. Nagy öröm, hogy a programba először került be magyar zeneszerző és karmester, mindketten Junior Príma-díjasok: Kecskés D. Balázs zeneszerző és Rajna Martin karmester, valamint a mentoráltak közé került Francisco Domínguez (Spanyolország) zeneszerző és Jonas Bürgin (Svájc) karmester is.

2022-ben a járvány által okozott bizonytalanságok miatt egy karmesterrel és egy zeneszerzővel folytatódik a program. Nicoló Forón már több ízben vett részt mesterkurzuson Eötvös Péterrel, valamint 2022-ben az Ensemble Intercontemporain zenekarral is dolgozik asszisztensként. Jongsung Oh az idei Annecy mesterkurzuson dolgozott a professzorokkal, jelenleg Európában él és tanul.

A program résztvevői nagyzenekari bemutatkozási lehetőséget is kapnak. Toby Thatcher a Pannon Filharmonikus Zenekart vezényelte nagy sikerrel Pécsett, Aaron Holloway-Nahum klarinétversenyét mutatták be Horia Dumitrache közreműködésével. Su-Han Yang az MR Szimfonikus Zenekar élén mutatkozott be a héten a Zeneakadémián, Alex Nante fuvolaversenyét vezényelte Camilla Hoitenga közreműködésével.

2020-ban Mikel Urquiza ütőhangszerre írt új darabját az Óbudai Danubia Zenekar mutatta volna be a Zeneakadémián Rémi Durupt vezényletével, Janca Dániel szólista közreműködésével, míg Donghoon Shin új hegedűversenyét a Pannon Filharmonikus Zenekar adta volna elő, Baráti Kristóf közreműködésével, Boon Hua Lien vezényletével. Ezeket a koncerteket 2022-re kellett halasztani. Örömteli, hogy egyetlen mentorkoncertet mégis megtarthatunk: Holly Hyun Choe mutatkozik majd be a Müpában, az Óbudai Danubia Zenekart vezényli December 7-én a Felfedezések sorozatban.

Reménykedünk benne, hogy az elhalasztott koncerteket is pótolni tudjuk, valamint köszönettel tartozunk zenekari partnereinknek és az Art Mentor Foundation Lucerne-nek, hogy ebben a nehéz helyzetben is kitartanak az alapítvány mentorprogramja mellett.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top