+ Építészet

A Notre-Dame újjáépítéséhez kézműveseket keresnek

Notre-Dame

A Notre-Dame újjáépítéséhez mintegy száz különböző nagyságrendű pályázatot írnak ki kézműves cégekne vagy önálló mestereknek

Keresés a weben

A két és fél évvel ezelőtti tűzvészben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítéséhez tehetséges kézművesek segítségét kérik.

Mintegy száz különböző nagyságrendű pályázatot írnak ki, hogy kézműves cégek vagy önállóan dolgozó mesterek részt vehessenek az újjáépítésben – mondta Jean-Louis Georgelin tábornok, a Notre-Dame helyreállításáért felelős állami hatóság elnöke.

2019. április 15. estéjén a párizsi Cité-szigeten lévő világhírű székesegyház lángokba borult. A tűz a tetőszerkezeten terjedt, és a felújítás alatt álló, középkori épület nagy részét elborította. Még nem tisztázták teljesen, rövidzárlat, vagy égő cigaretta csikkje okozta-e a tüzet.

„A műemlékvédelemben szakértelemmel rendelkező kézműveseket és vállalkozásokat hívunk fel arra, hogy induljanak a pályázatokon, jelentkezzenek az építők közé, akik lelkesen és elszántan dolgoznak azon, hogy a katedrális 2023-ben újra megnyíljon a hívek és a turisták előtt.”

– mondta a tábornok pénteken.

„A huszártorony, valamint az északi és a déli kereszthajók restaurálása, a belső felújítás befejezése két szimbolikus jelentőségű projekt, amelyekhez a rengeteg faipari, állványépítői és tetőfedői szaktudás szükséges, amint a kövek, a falak, az asztalosmunkák, a festmények és ötvösművek, az üvegablakok és a szobrok restaurálásához is”

– tette hozzá.

Az újjáépítés költségeinek becslését még nem közölték. Eddig nagyjából 840 millió euró adomány gyűlt össze, többek között alapítványoktól.

A témához kapcsolódó irodalmi különlegesség:

A párizsi székesegyházban kitört és pusztító hétfői tűzeset hatására bestsellerlistára került Victor Hugo A párizsi Notre-Dame című regénye az Amazonon.

Mialatt még folytak az oltási munkálatok a francia fővárosban, Victor Hugo művének eredeti, francia nyelvű kiadása már a legtöbbet eladott könyvvé vált a webáruházban.

A regényből készült Disney-rajzfilm, A Notre-Dame-i toronyőr is “profitált” a katasztrófából: a legkedveltebb családi filmek eladási listáján a tíz legtöbbet eladott film közé került.

Itt hangoskönyvként letöltheted vagy meghallgathatod a regényt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top