+ Tudomány

Karikó Katalin kapja az amerikai Rákkutató Intézet díját

KARIKÓ Katalin

Karikó Katalin egy virtuális ünnepségen veheti át a díjat és a vele járó pénzjutalmat, amit november 10-én adnak át.

Keresés a weben

Drew Weissmannal, Ugur Sahinnal és Özlem Türecivel – megosztva Karikó Katalin kapja az amerikai Rákkutató Intézet (Cancer Research Institute– CRI) idei William B. Coley-díját – jelentette be a New York-i székhelyű nonprofit szervezet.

A CRI honlapján olvasható közlemény szerint a négy tudósnak kulcsfontosságú szerepe volt abban a kutatásban, amely olyan új mRNS-alapú terápiás eljáráshoz vezetett, amelyet jelenleg is alkalmaznak a rák és a fertőző betegségek leküzdésére, beleértve a két leghatékonyabb vakcinát a COVID-19-et okozó koronavírus ellen.

Ez a technológia lehetőséget teremthet különböző betegségek új típusú kezelésére, így jelenleg is vizsgálják alkalmazásának lehetőségét az influenza, a HIV, a malária, a sarlósejtes vérszegénység, a szklerózis multiplex és a szívbetegségek terén.

Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint a díjat egy virtuális ünnepségen november 10-én veheti át Karikó Katalin.

A CRI 1975-ben alapította a díjat William B. Coley tiszteletére, akit ma a rák immunterápiájának atyjaként tartanak számon, és akinek lánya, Helen Coley Nauts (1907-2001) hozta létre a Rákkutató Intézetet. A kitüntetéssel járó érmet és 5 ezer dollár jutalmat – a 2021-es díjazottakkal együtt – eddig 115 immunológus és tumorimmunológus kapta meg.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gyzoltan szerint:

    Igazán megfontolhatná a VIII. kerület vezetése, hogy a készülő köztér, mely a klinikák szerves részét képezi, szinte belső udvarként fog funkcionálni, igenis Karikó Katalin néven nevezzük!
    Psota Irénre pedig akár elhelyezett szobrával, kis szökőkúttal emlékezhetnénk, tiszteleghetnénk…

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top