+ vallás

Ferenc Pápa bevitt egy nőt Vatikán vezetőségébe

ferenc pápa

Ferenc pápa szerzetesnőt nevezett ki az egyik legjelentősebb vatikáni intézmény vezetői közé, Raffaella Petrini politológiából diplomázott.

Ferenc pápa szerzetesnőt nevezett ki az egyik legjelentősebb vatikáni intézmény vezetői közé, Raffaella Petrini politológiából diplomázott.

Első alkalommal került nő a pápai állam végrehajtó intézményeként ismert Vatikánváros Állam Kormányzósága vezetői tisztségébe Raffaella Petrini ferences szerzetesnővér főtitkári kinevezésével – közölte a Szentszék csütörtökön.

A Kormányzóság főtitkári tisztsége a legmagasabb pozíció, amelyet a pápai állam történetében eddig nő betöltött. A hivatal második legmagasabb tisztségéről van szó a Kormányzóság elnöke után.

Az ötvenkét éves Raffaella Petrini politológiából diplomázott, a római Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetem gazdaság-szociológia tanára, 2005-től mostanáig a Népek Evangelizációja Kongregáció egyik felelőseként dolgozott a Vatikánban.

Az 1939-ben alapított, hivatalos nevén Vatikánváros Állam Kormányzósága, közismerten a Kormányzóság épülete a pápai állam területén található. Végrehajtó hatalmi szervnek számít, és sajátos, a Szentszéktől független hatáskörrel bír. Számos hivatalt irányít, többek között a pápai állam műszaki, gazdálkodási, személyzeti, egészségügyi, biztonsági és idegenforgalmi ügyeit. Hozzá tartozik a Vatikáni Múzeum és a Pápai Csendőrség is. A Kormányzóság vezető tisztségeit egyháziak töltik be, a középvezetők és az alkalmazottak általában világiak.

Az intézmény elnöke a spanyol Fernando Vérgez Alzaga érsek, korábbi főtitkár, akit Ferenc pápa szeptemberben léptetett elő.

Februárban Ferenc pápa először nevezett ki nőt a püspöki szinódus segédtitkárává Nathalie Becquart francia teológus nővér személyében.

Augusztusban Alessandra Smerilli közgazdász nővért nevezte ki az Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériuma új altitkárává.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek