+ vallás

Ferenc Pápa bevitt egy nőt Vatikán vezetőségébe

ferenc pápa

Ferenc pápa szerzetesnőt nevezett ki az egyik legjelentősebb vatikáni intézmény vezetői közé, Raffaella Petrini politológiából diplomázott.

Keresés a weben

Ferenc pápa szerzetesnőt nevezett ki az egyik legjelentősebb vatikáni intézmény vezetői közé, Raffaella Petrini politológiából diplomázott.

Első alkalommal került nő a pápai állam végrehajtó intézményeként ismert Vatikánváros Állam Kormányzósága vezetői tisztségébe Raffaella Petrini ferences szerzetesnővér főtitkári kinevezésével – közölte a Szentszék csütörtökön.

A Kormányzóság főtitkári tisztsége a legmagasabb pozíció, amelyet a pápai állam történetében eddig nő betöltött. A hivatal második legmagasabb tisztségéről van szó a Kormányzóság elnöke után.

Az ötvenkét éves Raffaella Petrini politológiából diplomázott, a római Aquinói Szent Tamás Pápai Egyetem gazdaság-szociológia tanára, 2005-től mostanáig a Népek Evangelizációja Kongregáció egyik felelőseként dolgozott a Vatikánban.

Az 1939-ben alapított, hivatalos nevén Vatikánváros Állam Kormányzósága, közismerten a Kormányzóság épülete a pápai állam területén található. Végrehajtó hatalmi szervnek számít, és sajátos, a Szentszéktől független hatáskörrel bír. Számos hivatalt irányít, többek között a pápai állam műszaki, gazdálkodási, személyzeti, egészségügyi, biztonsági és idegenforgalmi ügyeit. Hozzá tartozik a Vatikáni Múzeum és a Pápai Csendőrség is. A Kormányzóság vezető tisztségeit egyháziak töltik be, a középvezetők és az alkalmazottak általában világiak.

Az intézmény elnöke a spanyol Fernando Vérgez Alzaga érsek, korábbi főtitkár, akit Ferenc pápa szeptemberben léptetett elő.

Februárban Ferenc pápa először nevezett ki nőt a püspöki szinódus segédtitkárává Nathalie Becquart francia teológus nővér személyében.

Augusztusban Alessandra Smerilli közgazdász nővért nevezte ki az Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériuma új altitkárává.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top