+ Tudomány

Elpusztíthatja az emberiséget a fosszilis tüzelőanyag-függőség

fosszilis

Magunkat gyilkoljuk a fosszilis üzemanyagokkal, és elég abból is, hogy a természetet mellékhelyiségnek használjuk.

A szakadék szélére sodorja az emberiséget a függés a fosszilis üzemanyagoktól – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára hétfőn a skóciai Glasgowban, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 26. ülését (Conference of the Parties, COP26) hivatalosan is megnyitó beszédében.

A 12 napos, informális rendezvényekkel már vasárnap óta zajló konferencián – amelyet a koronavírus-járvány miatt tavaly novemberről halasztottak az idei évre – csaknem kétszáz ország képviselői vannak vagy lesznek jelen.

Hétfőn megérkezett a találkozóra Joe Biden amerikai elnök is.

Guterres a hivatalos megnyitón kijelentette: ideje kimondani, hogy elég volt a Föld biológiai sokszínűsége elleni brutalitásból, elég abból, hogy “magunkat gyilkoljuk” fosszilis üzemanyagokkal, és elég abból is, “hogy a természetet mellékhelyiségnek használjuk”.

Az ENSZ-főtitkár szerint az emberiség a saját sírját ássa, amikor mind mélyebbre ás ásványi kincsek után kutatva.

Guterres elmondta: a párizsi klímavédelmi egyezmény megkötése óta eltelt hat év a valaha feljegyzett hat legforróbb év volt.

Az óceánok vízszintje ma kétszer olyan gyorsan emelkedik, mint harminc évvel ezelőtt, a tengervíz hőmérséklete magasabb, mint valaha, és gyorsuló ütemben melegszik tovább, az Amazonas esőerdőinek egyes térségei pedig ma már több szén-dioxidot bocsátanak a légkörbe, mint amennyit elnyelnek – sorolta a világszervezet főtitkára.

António Guterres szerint illúzió lenne azt hinni, hogy a legutóbbi időszakban bejelentett klímavédelmi vállalásokkal az emberiség irányt vett az eddigi folyamatok visszafordítása felé. Az emberiség abban az esetben is éghajlati katasztrófa felé tart, ha a legutóbbi vállalások mindegyike egyértelmű és hiteles, márpedig e vállalások némelyikével kapcsolatban komoly kérdések merülnek fel.

Guterres kijelentette: a legkedvezőbb forgatókönyv megvalósulása is két Celsius-fokot jóval meghaladó átlaghőmérséklet-emelkedéssel járna.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy fenn kell tartani a globális felmelegedés mértékét legfeljebb 1,5 fokra korlátozó célkitűzést, de ehhez azonnal és konkrét lépésekre van szükség annak érdekében, hogy 2030-ig 45 százalékkal csökkenthető legyen a felmelegedést okozó szennyezőanyagok globális kibocsátása.

Az ENSZ-főtitkár szerint a legnagyobb fejlett ipari és feltörekvő gazdaságok csoportja (G20) különös felelősséggel tartozik e célok teljesíthetőségéért, mivel ez az országcsoport adja a globális szennyezőanyag-kibocsátás hozzávetőleg 80 százalékát.

Boris Johnson, a vendéglátó Nagy-Britannia miniszterelnöke a COP26-konferencia hétfői hivatalos nyitónapján felszólalva úgy fogalmazott: a végítélet napjának közeledtét jelző óra az éjfél előtti utolsó percet mutatja, vagyis az emberiség gyakorlatilag már rég kifutott a klímaváltozás elleni fellépésre rendelkezésre álló időből.

Johnson szerint ha csak két fokkal emelkedik a globális átlaghőmérséklet, az is több százmillió ember élelmiszerellátását sodorná veszélybe, négyfokos további melegedés esetén pedig “búcsút lehet inteni” olyan városoknak, mint Miami, Alexandria vagy Sanghaj, amelyek hullámsírba vesznének.

A brit kormányfő szerint ugyanakkor már megvan a katasztrófa megelőzéséhez szükséges technológia.

Johnson kiemelte: már 2035-re világszerte meg lehet szüntetni a belső égésű motorokkal felszerelt, szénhidrogén-üzemanyagokkal működő autók forgalmazását. Felidézte, hogy Nagy-Britanniában már 2030-tól tilos lesz ilyen új autók értékesítése.

Károly brit trónörökös is azt hangoztatta felszólalásában, hogy az emberiség “a szó szoros értelmében kifutott az időből”, és most már sürgősen csökkenteni kell a szennyezőanyagok kibocsátását.

II. Erzsébet királynő fia kijelentette: “abszolút kritikus jelentőségű” feladat annak elérése, hogy gazdaságossá váljon olyan megoldások alkalmazása, amelyek lekötik a kibocsátott széndioxidot.

A walesi herceg hangsúlyozta: olyan üzleti környezetet kell teremteni, amely lehetővé teszi minden üzleti szektor számára a szükséges lépések megtételét.

“Tudjuk, hogy ez nem néhány millió dollárba, hanem ezermilliárdokba fog kerülni”,

de a tétlenség ára sokkal magasabb, mint a megelőzésé – hangsúlyozta a brit trónörökös.

Mark Carney, az ENSZ klímaügyi különmegbízottja, a Bank of England előző kormányzója a COP26-éretekezlet nyitánya elé írt – a Financial Times című londoni üzleti napilapban megjelent – elemzésében közölte: a következő harminc évben legalább százezermilliárd dollár külső finanszírozásra lesz szükség ahhoz, hogy a fenntartható energiafelhasználás megteremtésére tett erőfeszítések hatékonyak legyenek.

5 hozzászólás

5 Comments

 1. Gyzoltan szerint:

  Mindenki biztos lehet benne, hogy az elmondottak, a megállapítások, az enyhén megfogalmazott, valóságot tükrözik…
  Mindenki biztos lehet benne, hogy a megfogalmazó jeles urak, hölgyek, egy jottányit sem fognak engedni végtelenül, eszeveszetten pazarló életvitelükből!
  -de mi a helyzet a maradék, martalék Magyarországon?
  Nos, mi is biztosak lehetünk benne, hogy változatlanul tovább folytatódik a “kufárság” kirekesztő kisajátítása, a nagyobb koncért folyó harc.., amit tetéz, hogy ismét sikerül nagyot ütni a magyarságon!
  A magyarságot pusztítóknak az már nem elég, hogy a kiirthatatlan parlagfű miatt szinte bármely földet-túró magyart akár milliós nagyságrendű bírsággal sújthatnak, de bevezették a nyesedék és avar égetés tilalmát is, immár százmilliós tönkretevő bírság kilátásba helyezésével! Minden megtörténik, hogy a magyarság elhagyja művelt földjeit, ősei földjét!
  Egyre inkább eljutunk oda, hogy az anyaföldben megtermeltek olyan luxus lesz, melyet csak a kirekesztő kiváltságosak élvezhetnek, mert a népnek megfizethetetlen lesz…
  -de semmi gond, a vegyszeres vízben termelt árú igazán illúziókeltően látványos, és megfizethető lesz…
  A növényi kártevők, hernyók, tetvek, bolhák, gombák, baktériumok, vírusok, meg köszönik szépen az átgondolt intézkedést, rendszert…
  -lehet tovább gondolni…

 2. Gyzoltan szerint:

  Ezek az ütődöttek, ott Glasgowban, ugyan miért nem a Föld erőforrásainak tényleges és meghatározó eltékozolt tételeit beszélték meg.
  Annyi minden maradt ki, vagy nem kapott kellő hangsúlyt…
  Kétségem sincs a szándékosságról…
  Minden a következetesen követett célok irányában hat, előrevetítve a sötét, totálisan szabályzott, tulajdonképpen elembertelenedett jövőt…
  -a nyáj ugyan béget, a karaván halad…
  Lehet, hogy megérdemelt, kiérdemelt sorsunk teljesedik be..?
  -hagytuk, hogy sorba, a rossz-oldal győzzön, már csak azzal is, hogy sikeresen hazudja magát a jó-oldalnak…
  Már hiába tudjuk, hogy ordas horda, ordas eszmékkel, évezredes gyilkos ordas ideákkal rejtőzködik a Jákob-báránybőr alatt, sorsunkat beteljesülni vélem…

 3. Gyzoltan szerint:

  A sötétség sötét inváziós erői tovább, egyre tovább nyomulnak…
  Kirekesztően sajátítják ki az oktatást, a kultúrát, a médiát, terror alatt tartják a véleményformálást, a közvéleményt, uralják a gazdaságot, a pénzügyeinket, bankokat, túlreprezentáltak a hatalomban, felzabálták a közigazgatást, meghatározóak és részrehajlóak a jogállamiság, a bírósági eljárásokban…
  A magyarországi, úgynevezett ellenzéket, meg jobb nem is említeni…
  Tudott, vagy sejtett zsidók gyülekezete… Megy a harc, még köztük is, a még-nagyobb koncért.., ki tud nagyobbat harapni a magyarságból…
  De ne panaszkodjunk! Ami történik világjelenség..!
  Ránézhetünk a szerencsétlen USA-ra, ahol várhatóan a “fiukat” újra harcra, meghalni kényszerítik, mert Izraelnek egyre nagyobb a gondja Iránnal…
  Brüsszelt is említhetjük, mint a Kneszet kihelyezett dzsembóráit, összejöveteleit, ahol egész Európával közlik az önfelszámolás kötelező követelményeit…
  Ennél sokkal mélyebb, végletesebb az a helyzet, melyet felületesen érintettem…
  Ezen, sem a törlés, sem az elhallgattatás, sem a “hivatalos” hazudozás nem segít, nem segíthet…
  Karámunk korlátai behatároltak, kötelékeink, bilincseink szorosak, és tökéletesek…
  -kiszolgáltatottságunk végtelen…

 4. Gyzoltan szerint:

  Felvethetném, hogy meddig tűrjük a kirekesztést, a kifosztottságunkat?
  Nos, kötelező tűrnünk, eltűrnünk, kötelező túlélnünk…
  Semmiképp nem a magyarság az, aki a többszörös, sokszoros vérvesztesség okán, lázadnia kellene az uralkodó világuralom ellen…
  Nos ezt tegyék meg mások, akiknek még nem csavarták ki a kezükből a fegyvert…
  Magyarságunk fegyvertelen, és végtelen jámborságra kényszerített…

 5. Gyzoltan szerint:

  “Nos ezt tegyék meg mások, akiknek még nem csavarták ki a kezükből a fegyvert…”
  Igen, eléggé egyértelmű, hogy csakis az USA-ra gondolhattam…
  Talán egyedül az USA-ban, az USA lakosságában van annyi potenciál, hogy az egyre agresszívebb, nyomuló invazív zsidóságot eligazítsa, emberi normatívákra szorítsa, korlátozza…
  Ezzel tisztában van a zsidó vezetés is, el is követnek mindent, hogy Amerika lakosságának kezéből kicsavarják a fegyvert…
  Helye lehet a gyanakvásnak, hogy ennek érdekében többségében, a fegyverrel elkövetett merényletek kezdeményezője behatárolható…
  -valahogy úgy, mint nálunk, mikor is az egyeseknek az volt az érdekük, hogy a magyar-cigány ellentét, akár gyilkosságok árán is, kerüljön a fókuszba, míg a háttérben folyt a kufárkodás az ország javaival…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top