+ Képzőművészet

Nem kapják meg az oroszok a Krímből kölcsönzött ukrán kincseket

ukrán

A holland fellebbviteli bíróság kedden kihirdetett ítéletében megerősítette azt a korábbi határozatot, mely szerint az ukrán államnak kell visszaszolgáltatni azokat a műtárgyakat, köztük nagy értékű aranykincseket, amelyeket bő hét évvel ezelőtt egy holland múzeum kölcsönzött ki a Krím félsziget múzeumaiból, de a félsziget orosz elcsatolása miatt tulajdonjoguk vitatottá vált.

A műkincseket öt ukrán – közöttük négy krími – múzeumtól 2014 elején kölcsönözte ki az amszterdami Allard Pierson Múzeum A Krím: a Fekete-tenger aranya és titkai című kiállításhoz. Oroszország 2014 tavaszán viszont bekebelezte a félszigetet, így a holland múzeum néhány nappal a kiállítás bezárása előtt döntött úgy, hogy nem adja vissza az értékes aranytárgyakból álló gyűjteményt. Az intézmény úgy ítélte meg, hogy ha a két állam közül visszaadná a műtárgyakat az egyiknek, ez azzal a kockázattal járna, hogy a másik magának követelhetné őket.

Az orosz fennhatóság alá került krími múzeumok többször emlékeztették a hollandokat szerződésben vállalt visszaszolgáltatási kötelezettségükre, de Kijev is magának követelte a tárgyakat mint állami tulajdont. A holland múzeum bírósághoz fordult a jogvita eldöntésére.

A holland fellebbviteli bíróság keddi határozatának összefoglalóját ismertetve Pauline Hofmeijer-Rutten elnöklő bíró elmondta: Ukrajna nemzeti kulturális érdekei felülmúlják a krími múzeumok érdekeit. Az Allard Pierson Múzeum a döntés értelmében a műkincseket nem köteles visszaadni a krími múzeumoknak, az ukrán államnak az úgynevezett múzeumi törvényen alapuló jogai ugyanis elsőbbséget élveznek – mondta.

A döntés ellen a krími múzeumok a holland legfelsőbb bíróságon fellebbezhetnek.

A hollandiai tárlat mintegy száz, a Fekete-tenger partján talált, Kr.e. 6. és 2. század közötti időszakból származó tárgyat mutatott be, többségük drágakőberakású aranyékszer, az ókori Görögország mitológiai alakjait idéző karperec, nyakék, gyűrű és fülbevaló, egy 2400 éves szkíta sisak, kínai lakkdobozok a Han-dinasztia korából, aranyból készült kardhüvely és más fegyverek.

3 hozzászólás

3 Comments

  1. Gyzoltan szerint:

    Drága Bélám!
    Ugyan a korábbi felvetéseimre nem reagáltál, ettől függetlenül szívesen olvasom, hogy személyeden keresztül a zsidók, miként foglalnak állást a világ eseményeiről…
    Ez azért fontos, hogy mi szerencsétlen kirekesztett, sőt, gyűlölt gójok tudjuk, hogy mihez igazodjunk…

  2. Gyzoltan szerint:

    Bélám!
    Már megint nem tetted közé az iránymutató állásfoglalásod!
    Így elhagyatva, feljogosítva érzem magam, hogy nehezményezzem, hogy már megint, a cionizmustól sújtott Nyugat-Európa diktáljon Közép- és Kelet-Európának…
    Ritka egy erőszakos fajták vagytok…

  3. Toller Béla szerint:

    Nicsak, itt van megint ez a dögledék ! Zsidózik, szarozgat, provokálgatja az embert ! De azt, hogy az oroszok a hódításjogán követelnek vissza egy műkincset, még ez a húgyagyú sem vitatja !

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top