+ Természet

Most érdemes kilátogatni – Őszi pompájában tündököl a Nemzeti Botanikus Kert

Őszi pompájában tekinthető meg az ország leggazdagabb juhargyűjteménye az ELKH Ökológiai Kutatóközponthoz (ÖK) tartozó vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben, ahol a látogatók mintegy 160, többek között Japánban, Koreában és Kínában is népszerű juharfajt és fajtát tekinthetnek meg.

A Botanikus Kert kelet-ázsiai parcelláinak főútja mentén mintegy félszáz juhar található. Az októberben erre sétálók így a narancsvöröstől kezdve, a bársonybarnán, a karmazsinvörösön, a fahéjszínen, a borvörösön át egészen a mályvarózsaszínig és az aranysárgáig terjedő színskálán tekinthetik meg a fák színeződő lombjait.

A látványos jelenség hátterében a levelek zöld színét adó zöld színtestek (kloroplasztiszok) színanyagának lebomlása áll, melynek következtében a korábban elfedett egyéb színtestek (kromoplasztiszok), valamint más, a sejtnedvben oldott színanyagok ősszel érvényesülni tudnak.

„A Kárpát-medencében 5 őshonos juharfaj, Kelet-Ázsia mérsékelt és szubtrópusi éghajlatú területein azonban mintegy 100 faj él, amelyek közel fele megtekinthető a Nemzeti Botanikus Kert gazdag gyűjteményében”

– mondta Fráter Erzsébetet, a Botanikus Kert egyik kurátora.

Legismertebb közülük a magas díszértékű ujjas juhar (Acer palmatum), amelyet jellegzetes, finoman szeldelt levél jellemez. A háromerű juhart (Acer buergerianum) hazánkban leginkább a bonszai kedvelői ismerik, mert az egyik leggyakoribb és legnépszerűbb törpésíthető fafaj. A foszlókérgű juhar (Acer triflorum) az egyik leglátványosabban színeződő fa, minden egyes példánynak más színárnyalatú az őszi lombja, amely narancssárga, skarlátpiros, bordó, aranysárga vagy őzbarna is lehet. Hasonlóan szép a papírkérgű juhar (Acer griseum) is, törzsének színe ugyanis jellegzetes, élénk narancsvörös, vörösbarna kérge pedig papírnemű csíkokban, foltokban leváló.

A Nemzeti Botanikus Kert egész évben nyitva tart, október végéig pedig továbbra is kedvezménnyel várja a járványügyben helytálló egészségügyi dolgozókat. Októberben várhatóan belép a kertbe az év százezredik látogatója is, aki éves bérletet kap ajándékba. Bővebb információk a www.botanikuskert.hu weboldalon találhatóak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top